Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ: «Δε φταίει μόνο το μνημόνιο για τις «κρίσεις» στην Υγεία»!

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος
Health Report

Στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούνται στον τομέα της Υγείας απέδωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Μ.Χειμώνας, τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα στην Υγεία.

Ο κ.Χειμώνας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Επιχειρηματικής Αριστείας που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη αναφέρθηκε στα όσα έγιναν αλλά και δεν έγιναν στον τομέα της Υγείας αλλά και στον τομέα του φαρμάκου.

Ο κ.Χειμώνας είπε χαρακτηριστικά ότι απαιτείται : «Μια σύγχρονη Στρατηγική η οποία κατανοεί τη λειτουργία της αγοράς του Φαρμάκου –ενός ισχυρά ρυθμιζόμενου κλάδου της οικονομίας, και ορίζει ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες, οι οποίες παράγουν συνεχώς «κρίσεις» στο χώρο της Υγείας, οι οποίες – ας είμαστε ειλικρινείς- δεν δικαιολογούνται πάντα από την δημοσιονομική δυσχέρεια.

Αναφέρομαι σε μια αντιαναπτυξιακή λογική, με την οποία έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος ο Κλάδος του Φαρμάκου».

Υπογράμμισε επίσης ότι για την πραγματική προστασία των ασθενών χρειάζεται νέα οργάνωση: «ουσιαστική διασφάλιση του συστήματος Υγείας δεν επιτυγχάνεται, παρά μόνο με μια νέα οργάνωση, ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο ασταθές περιβάλλον που δημιουργείται από τις πολιτικές που ακολουθούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό περιβάλλον. «Η έλλειψη σταθερού θεσμικού πλαισίου, οι συνεχείς εναλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, περιγράφουν το πλαίσιο.

Σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας από τη μη αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες, είναι σαφές ότι χάνεται πολύτιμη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Κι άρα περισσότερες και καλύτερες παροχές υγείας και θέσεις εργασίας.

Αυτή η δυναμική είναι απόλυτα ταυτισμένη με την καινοτομία που είναι μονόδρομος για τη χώρα.
Και απόλυτα εξαρτημένη από τον καλό συντονισμό του Κλάδου με την Πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Μιχάλη Χειμώνα η ουσία είναι ότι δημιουργήθηκε μια ασφυκτική κατάσταση, η οποία οδήγησε

• Αφενός σε κινδύνους για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.Δημιουργούνται προϋποθέσεις για «ασθενείς δύο ταχυτήτων», για μεγαλύτερες ανισότητες σε ότι αφορά το πιο κρίσιμο κοινωνικό δικαίωμα, αυτό της ισότιμης πρόσβασης σε θεραπευτικές επιλογές.

• Αφετέρου περιόρισε την αναπτυξιακή δυναμική του Κλάδου. Η μη τακτική αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποθάρρυναν τον δεύτερο εξαγωγικό Τομέα της χώρας.

Κατά τον ΣΦΕΕ δύο είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η πολιτεία.

Ο πρώτος είναι η ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Οι αλλαγές ώστε να κατευθύνονται σωστά οι πόροι. Σαφής προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μειώνοντας το μεγάλο κόστος της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης.

«Εδώ εντάσσεται και ο έλεγχος των δαπανών Υγείας. Που πρέπει να γίνει και σε άλλα κέντρα κόστους –εκτός φαρμάκου- τα οποία μάλιστα αποτελούν και το 85% του συνολικού προϋπολογισμού της Υγείας. Εξοικονομώντας 1δις από τα δημόσια νοσοκομεία.

Και προφανώς είναι επείγον ζήτημα να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εταιρίες» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου