Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ληξιπρόθεσμα & ασαφές πλαίσιο πνίγουν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ - Η Ένωση ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία



Απλήρωτους αφήνει για άλλη μία φορά η πολιτεία τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σε εποχή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων και αβεβαιότητας. 

Οι ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» τους συμβεβλημένους ιατρούς, ενώ το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού απαξιώνει την καθημερινή λειτουργία των ιατρείων, τονίζουν οι γιατροί, προσθέτοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρόλη την εκτενή παρουσίαση των προβλημάτων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου του 2015 στο Υπουργείο Υγείας με τον νυν Υπουργό Υγείας κ Ξανθό Ανδρέα, παρουσία του Προέδρου του ΠΙΣ.

Οι μήνες πέρασαν και τα οξυμένα προβλήματα διογκώθηκαν, χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση επίλυσης εκ μέρους του Υπουργείου, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση:

Τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμία πληρωμή καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση με έκδοση ΦΕΚ για την νομιμοποίηση της παράτασης των συμβάσεων, μέχρι 31/12/2015, όπως είχε αποφασίσει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί επιτακτικό αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από το καλοκαίρι.

Η συνέπεια της πολύμηνης στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και της υποχρεωτικής κατάθεσης των τιμολογίων στο 100% της δαπάνης στον Οργανισμό, είναι ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πολύ σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της φορολογίας εισοδήματος, διότι θα συνυπολογιστούν ποσά που δεν έχουν στην πραγματικότητα εισπραχθεί.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010 ακόμη δεν έχουν αποδοθεί καθώς δεν έχει προκύψει σχετική νομοθετική ρύθμιση και πρόβλεψη αναπλήρωσης των δεσμευμένων χρημάτων στο ΓΛΚ για αυτό το σκοπό. Για τα ποσά αυτά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος παραγραφής, κάτι που μας αναγκάζει να προσφύγουμε άμεσα σε δικαστικούς αγώνες κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά όσων φέρουν τη νομική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

Είναι αβέβαιο και ασαφές το σχέδιο της πολιτείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με διαβεβαίωση συμμετοχής της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στη διαβούλευση.

Είναι καταδικαστέα η απόφαση της εταιρείας ΠΕΙΡΑΙΩΣ FACTORING να μην προβεί σε νομική αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά να απαιτήσει το ποσό του δανείου και του ανατοκιζόμενου κεφαλαίου από τους εξαθλιωμένους ιατρούς, από τους οποίους ζητήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία!

Το «θέατρο του παραλόγου» εξακοντίζει τις υποχρεώσεις και μηδενίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών, μετατρέποντάς τους σε μόνιμα εξιλαστήρια θύματα του συστήματος.

Η Ένωση των Γιατρών καλεί το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσει ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο υγειονομικό χάρτη της χώρας και ασκούν ιδιωτικό βιοποριστικό επάγγελμα με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, τμήμα των οποίων αποτελούν οι δαπάνες που εγγυώνται την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, την οποία οφείλουν να προστατέψουν.

Τέλος, οι γιατροί ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Υγείας, καθώς καθίσταται αδύνατη, υπό τις παρούσες συνθήκες, η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν. Να θυμίσουμε πως εδώ και μερικές ημέρες, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής την πρόεδρο πυρηνική ιατρό κυρία Άννα Μαστοράκου.

2 σχόλια:

  1. Μη μου πειτε οτι δεν το περιμενατε...Εκπληξη θα ηταν η εκδηλωση εστω και εικονικου ενδιαφεροντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΙ ΤΗ ΘΕΛΕΤΕ?ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ 2018?ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 5.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ.ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ(ειδικα ΔΕΗ-ΔΑΝΕΙΑ-ΝΕΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή