Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και υπουργείο Υγείας θα συνδιαμορφώσουν τις υπουργικές αποφάσεις για το φάρμακο



Συνδιαμορφωτές των υπουργικών αποφάσεων στο θέμα των μειώσεων των φαρμάκων (γενοσήμων και off-patent) αλλά και του clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης θέλει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να λειάνει τις σκληρές γωνίες που έχει δημιουργήσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 

Αυτό τόνισε με έμφαση την Παρασκευή το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ.κ. Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Γιάννης Μπασκόζος, στους εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ, σε συνάντηση που είχαν προκειμένου να συζητήσουν λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου. Τώρα λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να διαμορφώσουν από κοινού τις υπουργικές αποφάσεις στο θέμα του φαρμάκου.

Οι εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων του φαρμάκου γνωρίζουν φυσικά ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή, αφού το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη ψηφισθεί και το οποίο συνεπάγεται ανάλγητα μέτρα συνολικά για την φαρμακοβιομηχανία και κυρίως για τα παλιά και δοκιμασμένα φάρμακα. Ωστόσο, και αυτή την φορά, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων θα συνεργαστούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να περισώσουν ό,τι μπορούν για τον κλάδο και για τις επιχειρήσεις τους. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή στους διοικητές των νοσοκομείων, να είναι πολύ προσεκτικοί με τους προϋπολογισμούς τους αναφορικά με τις προμήθειες των φαρμάκων, καθώς πλέον επικρέμεται άλλη μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια της φαρμακοβιομηχανίας, το clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, που πολύ απλά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε υπέρβαση της δαπάνης, οι βιομηχανίες θα πληρώνουν την διαφορά και μάλιστα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. 

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) είναι πλέον αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη με αφορμή τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Έχουν δε την απόλυτη πεποίθηση ότι θα κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα και τους δικαστικούς αγώνες, καθώς είναι δίκαιο αυτό, όπως αναφέρουν. Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι με τα νέα μέτρα νοθεύεται ευθέως και παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός, κάτι που δεν συνάδει με την ελεύθερη αγορά. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα κερδίσουν.

Ο δρόμος πάντως είναι μακρύς για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία καλείται για ακόμη μία φορά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως έχει κάνει τα τελευταία έξι χρόνια, στα οποία η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την σκληρή μνημονιακή ομπρέλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου