Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

«Κακόγουστο σήριαλ» η επιτροπή τιμών φαρμάκων


Μαραθώνια και πολυήμερη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που εξετάζει τη λίστα της γενικής ανακοστολόγησης και αυτό γιατί μπορεί να ξεκίνησε την Πέμπτη, αλλά συνεχίστηκε, όχι μόνο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.

Μάλιστα, κάθε μια από τις συνεδριάσεις διήρκησε τουλάχιστον 6 ώρες, με τα μέλη της επιτροπής να εξετάζουν όλες τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και οι οποίες και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως πολλές!

Τελικά, εν συνόλω περίπου 70 φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέβαλαν ενστάσεις στην Επιτροπή, για τις τιμές που έδωσε στα σκευάσματα τους το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ο συνολικός αριθμός των ενστάσεων, φέρεται να ξεπέρασε κατά πολύ τα 300, με στελέχη της αγοράς να δηλώνουν στο Virus τη δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση τους για τις τιμές που έφθασαν τελικά στην Επιτροπή Τιμών.

Προβληματισμό, όμως, προκάλεσε ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των φαρμάκων στα οποία δόθηκε τιμή πολύ κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, πρακτική που έχει κριθεί νομικά έωλη.

Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν φάρμακα στα οποία η τιμή έχει πέσει ακόμη και 30% κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, ποσό που έχει, δε, τεράστια απόκλιση από την τιμή των φαρμάκων σε μεγαλύτερες αγορές.

Αν οι τιμές αυτές δεν αποκατασταθούν ο κίνδυνος αρκετά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ως ασύμφορα είναι ορατός.

Το Σάββατο, βέβαια, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Μετά την εξέταση όλων των εταιριών διέκοψε τη συνεδρίαση με στόχο να τη συνεχίσει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Έως τότε, κρίσιμο ερώτημα είναι αν ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο απόφαση για τις ενστάσεις που θα γίνουν δεκτές, ποιες και πόσες. Πάντως, πριν τη λήψη της όποια απόφασης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Επιτροπή Τιμών, αναμένεται να κληθούν να γνωμοδοτήσουν οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΟΦ.

Πάντως, το κλίμα κατά τη διάρκεια και των 3 συνεδριάσεων της Επιτροπής ήταν καλό, τώρα αν αυτό θα μεταφραστεί σε αλλαγές και διορθώσεις και πόσες, μένει να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου