Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Οι οφειλές πνίγουν τους συμβεβλημένους ιατρούς! Απλήρωτοι και πάλι

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού
Ηealth Report.gr

Στον αέρα είναι για άλλη μια φορά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού απαξιώνει την καθημερινή λειτουργία των ιατρείων όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)

Απλήρωτους αφήνει για άλλη μία φορά η πολιτεία τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σε εποχή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, όπως σημειώνει η νέα πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Παρά την πλήρη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, «οι μήνες πέρασαν και τα οξυμένα προβλήματα διογκώθηκαν, χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση επίλυσης εκ μέρους του Υπουργείου» υπογραμμίζεται από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρουν οι γιατροί:

1. Τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμία πληρωμή καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση με έκδοση ΦΕΚ για την νομιμοποίηση της παράτασης των συμβάσεων, μέχρι 31/12/2015, όπως είχε αποφασίσει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί επιτακτικό αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από το καλοκαίρι.

2. Η συνέπεια της πολύμηνης στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και της υποχρεωτικής κατάθεσης των τιμολογίων στο 100% της δαπάνης στον Οργανισμό, είναι ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πολύ σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της φορολογίας εισοδήματος, διότι θα συνυπολογιστούν ποσά που δεν έχουν στην πραγματικότητα εισπραχθεί.

3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010 ακόμη δεν έχουν αποδοθεί καθώς δεν έχει προκύψει σχετική νομοθετική ρύθμιση και πρόβλεψη αναπλήρωσης των δεσμευμένων χρημάτων στο ΓΛΚ για αυτό το σκοπό.

Για τα ποσά αυτά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος παραγραφής, κάτι που μας αναγκάζει να προσφύγουμε άμεσα σε δικαστικούς αγώνες κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά όσων φέρουν τη νομική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

4. Είναι αβέβαιο και ασαφές το σχέδιο της πολιτείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με διαβεβαίωση συμμετοχής της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στη διαβούλευση.

5. Είναι καταδικαστέα η απόφαση της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FACTORING» να μην προβεί σε νομική αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά να απαιτήσει το ποσό του δανείου και του ανατοκιζόμενου κεφαλαίου από τους εξαθλιωμένους ιατρούς, από τους οποίους ζητήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία !

«Το «θέατρο του παραλόγου» εξακοντίζει τις υποχρεώσεις και μηδενίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών, μετατρέποντας τους σε μόνιμα εξιλαστήρια θύματα του συστήματος» επισημαίνει η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου και ζητά άμεση συνάντηση με τον Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Υγείας, καθώς όπως λέει καθίσταται αδύνατη, υπό τις παρούσες συνθήκες, η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ Π.Χ. ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ 1/12/2015 ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ ΕΟΠΥΥ.ΕΛΕΟΣ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα ανοίγει όταν αναμένεται πληρωμή
    2 δις για ληξιπρόθεσμα και Αύγουστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή