Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πακέτο-εξπρές προαπαιτούμενων μέτρων στην Υγεία τις επόμενες 15 ημέρες !



Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health Report.gr

Με ταχείς ρυθμούς επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει όλα τα μέτωπα για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων προς τους δανειστές.


Τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοσθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίουπεριλαμβάνουν και τον τομέα της Υγείας. Ένας τομέας που ούτως ή άλλως θεωρείται από τους τροϊκανούς ως σπάταλος, ανεξάρτητα εάν σήμερα το ΕΣΥ υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

Πάντως τις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα πρέπει να εφαρμοσθούν στην πράξη όσα η κυβέρνηση προώθησε ήδη μέσω αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο.
Ήδη εξεδόθη σε ΦΕΚ το μέτρο για το κλιμακούμενου ποσοστό εκπτώσεων για τις διαγνωστικές εξετάσεις-ιατρικές πράξεις, ως μέθοδος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Έπειτα από σχετικές οδηγίες της τρόικας οι νέες εκπτώσεις ορίσθηκαν για τιςΜαγνητικές Τομογραφίες, τις Αξονικές Τομογραφίες, καθώς και για Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, Σπινθηρογραφήματα, Υπέρηχους και εξετάσεις αίματος (Βιοχημικές, Ορμονικές Αιματολογικές, Ανοσολογικές). Ταυτόχρονα στις ιδιωτικές κλινικές ορίσθηκε επιπλέον έκπτωση 2,5% για την εκτέλεση αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τις επόμενες ημέρες έρχεται το περιβόητο claw back και στα νοσοκομεία και ειδικότερα στα φάρμακα όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία τουυπουργείου Υγείας.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο πως θα εφαρμοσθεί αυτή η ρύθμιση καθώς σήμερα τα φαρμακευτικά σκευάσματα δίνονται στο ΕΣΥ με νοσοκομειακές τιμές γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ήδη υποστεί ένα κούρεμα στις τιμές.

Αφού ολοκληρωθεί όμως το δεύτερο πακέτο εξπρές των προαπαιτούμενων όλα δείχνουν ότι τα πολύ χειρότερα για το σύστημα υγείας θα έρθουν το 2016. Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν άλλωστε ότι εδώ και καιρό οιδανειστές απαιτούν λουκέτα σε κλινικές και νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που προς ώρας η κυβέρνηση αρνείται.

Ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει σταματήσει ακόμη η λειτουργία της εταιρείας ΕΣΑΝ, όπως είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργήθηκε επί υπουργός Μάκη Βορίδη για να κοστολογήσει και να ελέγξει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της κάθε μονάδας υγείας, προκαλεί ερωτηματικά.
Εξάλλου στα αποτελέσματα της ΕΣΑΝ φαίνεται πως θέλουν να στηριχθούν οι δανειστές για να απαιτήσουν νέα λουκέτα στα νοσοκομεία.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ???ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙ(ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ).ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή