Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές στις συντάξεις


"Η κυβέρνηση βάπτισε τη μείωση των συντάξεων (6% επικουρικές και 2% κύριες) υγεία και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα στον ΕΟΠΥΥ", σύμφωνα με δελτίο τύπου εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, κ. Γιάννης Βρούτσης.

http://www.capital.gr/

Μάλιστα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Ν. Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο Βουλευτής Ν. Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας, κατέθεσαν (10.11.2015) στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α.Π. 1047/2015) με τίτλο "Εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης". 

Στην ανακοίνωση της ΝΔ, επισημαίνεται, ότι από την οριζόντια περικοπή ύψους 6% των επικουρικών συντάξεων, οι συνταξιούχοι χάνουν κάθε μήνα 13 εκατ. €, ποσό, το οποίο αθροιστικά μέχρι το τέλος του χρόνου (από τον Ιούλιο 2015 έως τον Δεκέμβριο 2015) θα εκτιναχθεί στα 78 εκατ. €. 

Μάλιστα, και με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η επιβάρυνση των συνταξιούχων για το 2015 (περικοπή 6% επικουρικές και 2% κύριες συντάξεις) ανέρχεται σε 422 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται επίσης πως το μεγάλο ερωτηματικό όμως, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για όλη την κοινωνία, είναι αν τα χρήματα, που παρακρατήθηκαν, τελικά "πήγαν" στην υγεία ή πρόκειται για μια ακόμη πράξη πολιτικού εμπαιγμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:

"Τον Ιούλιο του 2015, η Κυβέρνηση, με την παρ. 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, προχώρησε για πρώτη φορά σε οριζόντιες περικοπές της τάξης του 6% στις επικουρικές συντάξεις 1.100.000 δικαιούχων. Τις συγκεκριμένες περικοπές μάλιστα τις ονόμασε "εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης”, οι οποίες τίθενται απευθείας στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα στον ΕΟΠΥΥ.

Έχοντας λοιπόν διανύσει ήδη τέσσερις μήνες από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και την εφαρμογή των περικοπών, θα περίμενε κανείς να δει τα οικονομικά προβλήματα των νοσοκομείων και του χώρου της υγείας γενικότερα, να ομαλοποιούνται, αφού με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μέχρι το τέλος του 2015, μόνον οι συνταξιούχοι με αυτές τις περικοπές, θα έχουν χάσει 78 εκατ. ευρώ συνολικά, ποσό που θα έπρεπε να βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς όμως, η εικόνα που παρατηρούμε τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στον χώρο της υγείας γενικότερα, είναι αποκαρδιωτική, με την απαξίωση και την εγκατάλειψη, να κυριαρχούν και τα οικονομικά προβλήματα, να έχουν διογκωθεί στον μέγιστο βαθμό.

Εύλογα λοιπόν γεννώνται ερωτήματα, για το πού βρίσκονται και κυρίως πού πηγαίνουν τα συγκεκριμένα χρήματα, μιας και είναι προφανές ότι στον χώρο της υγείας, δεν έχουν φτάσει.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί,

1. Γιατί δεν μεταφέρθηκαν τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όπως προβλέπεται από τον νόμο;
2. Εάν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς και υπάρχουν που βρίσκονται;
3. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε τα χρήματα αυτά να μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον νόμο;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου