Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η νέα Πρόεδρος της ΕΝΙ –ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου στο Virus


Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), με την Άννα Μαστοράκου, πυρηνικό ιατρό και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών να αναλαμβάνει το τιμόνι της Ένωσης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο.

Στις δεσμεύσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και η άμεση λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να βελτιωθούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινή ιατρική πράξη με στόχο την αποκατάσταση της επαγγελματικής και επιστημονικής ακεραιότητας του συμβεβλημένου Ιατρού και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς του ασφαλισμένους.

«Είμαστε σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, κατά την οποία πρέπει να τρέξουν επείγοντα θέματα», τονίζει στο Virus η νέα πρόεδρος της Ένωσης.

Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αφορούν στην επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ανισοβαρής φορολογική αντιμετώπιση.

«Πρώτον, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η παράταση της σύμβασης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ», ξεκαθαρίζει η κ. Μαστοράκου.

«Δόθηκε παράταση με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος του έτους, η οποία όμως δεν συνοδεύθηκε από το αντίστοιχο ΦΕΚ και έτσι για το 2ο εξάμηνο του 2015 είναι έωλη η διαδικασία πληρωμής των γιατρών», προειδοποιεί η Άννα Μαστοράκου.


Όπως εξηγεί, οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πληρωθεί τις κλινικές επισκέψεις έως το Μάιο του 2015 Δηλαδή και το Δεκέμβριο αναμένεται να πληρωθούν τον Ιούνιο.

«Άρα, θα έχουμε πληρωθεί μόλις 6 μήνες μέσα στο έτος και αν δεν βγει το ΦΕΚ δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι υπόλοιπες πληρωμές», συμπληρώνει.

Μάλιστα, το πρόβλημα είχε επισημανθεί στον Ανδρέα Ξανθό στην προηγούμενη συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ το καλοκαίρι, όπου είχε υποσχεθεί ότι θα διευθετήσει άμεσα. «Αλλά ακόμα αναμένουμε», σημειώνει η κ. Μαστοράκου

Δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι, κατά την κ. Μαστοράκου το φορολογικό.

Πλέον οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τιμολόγια στην εφορία για όλο το έτος, ενώ δεν τους δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ανείσπρακτων ποσών στο επόμενο φορολογικό έτος.

«Θα πληρωθούμε, δηλαδή 6 μήνες στους 12 και θα φορολογηθούμε για τους υπόλοιπους 6 χωρίς να έχουμε πληρωθεί», σημειώνει η νέα πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

«Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεμάτων, συμβάσεων και φορολογικού γεννά το ερώτημα πως μια πολιτεία απαιτεί από τους γιατρούς να εξυπηρετούν ασφαλισμένους, αλλά να μην πληρώνονται εγκαίρως και να πληρώνουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στα εισοδήματα τους», τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Παράλληλα, τονίζει πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του έτους, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ο σχεδιασμός της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας, «για τον οποίο πρέπει να γίνει διάλογος με τους γιατρούς ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ».

«Θα επανέλθουμε με αίτημα για τη συμμετοχή στη συζήτηση», σημειώνει η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ξεκαθαρίζει πως «δεν θα δεχθούμε άλλη παράταση χωρίς να γίνει συζήτηση. Η σύμβαση, δε, θα πρέπει να αποτελείται από ισοβαρείς όρους», σημείωσε η κ. Μαστοράκου στο Virus, προσθέτοντας πως για το προσχέδιο του ΕΚΠΥ, θα καταθέσουμε και πάλι προτάσεις.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο εκλέχθηκαν στο ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και οι: Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ορθοπεδικός από τη Θεσσαλονίκη (Αντιπρόεδρος), Γκανάς Ευάγγελος, Ουρολόγος από τη Γιαννιτσά (Β’ Αντιπρόεδρος), Παπασιδέρης Χρήστος, Αγγειοχειρούργος από την Αθήνα (Γενικός Γραμματέας), Δάβος Κωνσταντίνος, Καρδιολόγος από την Αθήνα (Ταμίας), Γαλάνης Σπύρος, Γενικός Ιατρός από την Κέρκυρα (Ειδικός Γραμματέας), Χατζούδης Σταύρος, Παθολόγος από την Αθήνα (Ειδικός Γραμματέας). Μέλη οι Κοσκοσάς Αρχιμήδης, Οφθαλμίατρος από τη Θεσσαλονίκη, Αργυράκης Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος από την Αθήνα, Τσαμαδός Νίκος, Ορθοπαιδικός από την Αθήνα και Κολλάρος Θεόδωροςμ Γυναικολόγος από την Πάτρα.

Για την ελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν οι κυρίες Μανάκου Νίκη, Κακαράντζα Γεωργία και Παπαδοπούλου Βασιλική.

1 σχόλιο: