Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Θ. Τρύφων: Οδηγούμαστε σε εσωτερική αναδιανομή των μεριδίων της φαρμακευτικής αγοράς


Νέο πλήγμα για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες αποτελεί η τελευταία συμφωνία Αθήνας και Θεσμών για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τη θέσπιση claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής, εμπορίου και κοινωνικών υποθέσεων, ο πρόεδρς της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων μίλησε ξεκάθαρα για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης και προκλητική μεθόδευση εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπέρ των ξένων συμφερόντων.

«Είναι πραγματικά κρίμα ένας αναπτυξιακός τομέας, όπως είναι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, να θυσιαστεί χωρίς λόγο και χωρίς κάποια εξοικονόμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

«Μας προκαλεί τεράστια εντύπωση ο απόλυτα ετεροβαρής τρόπος, με τον οποίο τέθηκαν τα δύο αυτά θέματα. Από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,2 δισ. το 2009, στα 2 δισ. το 2015, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν απαιτούνταν ισοδύναμα, για αυτό και δεν υπήρχε λόγος να τεθούν σε αυτή τη φάση τα θέματα τιμολόγησης και clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πόσο μάλλον, όταν δεν είχαν τεθεί τον Αύγουστο», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Μειώσεις τιμών

Τόνισε, δε, ότι «το προαπαιτούμενο ως προς τις τιμές των φαρμάκων συνδέθηκε με μειώσεις τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα. Κι αυτό, αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο αριθμός των συνταγών κινείται σήμερα στα 65 εκατ., ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν στα 55 εκατ.. Παρόλα αυτά, ουδείς προέβαλλε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντί αυτού, όλη η έμφαση δόθηκε στα γενόσημα φάρμακα των 7 και 8 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3,4% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 77 εκατ. €. Δεν είδαμε κάποιο προαπαιτούμενο για τα ακριβά φάρμακα των 25 ευρώ, όπου εκεί μιλάμε για 650 εκατ. ευρώ» και διερωτήθηκε, «εάν λοιπόν αυτό δεν συνιστά προκλητική μεθόδευση εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπέρ των ξένων συμφερόντων, τότε τι είναι;».

Αμφισβήτησε, παράλληλα, το επιχείρημα πως οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων θα οδηγήσουν σε ευρύτερη χρήση των οικονομικών θεραπειών και σε εξοικονόμηση, αφού θεώρησε βέβαιο, πως τα φάρμακα του ενός ευρώ θα είναι αδύνατο να παραχθούν από ελληνικά εργοστάσια.

«Ακόμη κι εάν εισαχθούν από την Ινδία, δε θα χρησιμοποιηθούν από το σύστημα, καθώς απουσιάζουν τα κατάλληλα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για χορήγηση οικονομικότερων φαρμάκων». Επιπλέον, προσέθεσε, ότι «από το 2009 έως το 2014, η μεσοσταθμική μείωση της τιμής των γενοσήμων άγγιξε το 62%, ενώ ο όγκος τους παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα σημειώνοντας μια αναιμική αύξηση μόλις 3 ποσοστιαίων μονάδων. Σε αντίθεση με ο, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις υπόλοιπες χώρες οι τιμές μειώνονται, αφού δοθεί πρώτα όγκος στα οικονομικά, παλαιά και δοκιμασμένα φάρμακα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΠΕΦ η μέση μείωση τιμής των γενοσήμων έφθασε το 62% από το 2009 έως το 2014, ενώ ο όγκος τους σημείωσε ελάχιστη αύξηση, μόλις κατά 3 μονάδες. Αντιθέτως, ο όγκος των εντός πατέντας φαρμάκων αυξήθηκε από το 53% στο 62,5% (συνυπολογιζομένων και των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους), ενώ το 2014 η μέση τιμή των νέων εισαγόμενων εντός πατέντας φαρμάκων ήταν 45 ευρώ, με τη μέση τιμή των γενοσήμων το 2014 και το 2015 να είναι στα 8 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι υπάρχουν παραδείγματα όπου φάρμακα που πωλούνταν 50 και 100 ευρώ ενόσω είχαν πατέντα, σήμερα έχουν γενόσημα τα οποία δίνονται με έκπτωση που αγγίζει το 75%. Ας χρησιμοποιήσουν αυτήν την έκπτωση τα ταμεία και μετά ας προβούν σε περαιτέρω μειώσεις τιμών.

Claw Back στα Νοσοκομεία

Άδικο και οριζόντιο χαρακτήρισε ο κ. Τρύφων το μέτρο του clawback επισημαίνοντας, πως η εφαρμογή του αδυνατίζει το κίνητρο για διαρθρωτικά μέτρα. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ μέτρων που θα στοχεύουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης και της δαπάνης σε κάθε κέντρο κόστους. «Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε τη χορήγηση εκπτώσεωνσε όλα τα φάρμακα ανάλογα με το τζίρο και τη δαπάνη που δημιουργούν στο σύστημα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ στις Βρυξέλλες

Μιλώντας στο POLITICO.eu κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου συνομίλησε με τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ δεν δίστασε να δηλώσει πως οι προτάσεις των δανειστών δημιουργούν μια παράδοξη κατάσταση.

«Οι τιμές των Ελληνικών Φαρμάκων έχουν υποστεί εξαντλητικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χορηγούνται σήμερα με εκπτώσεις που φθάνουν στο 75% έναντι της αρχικής τιμής των εισαγομένων πρωτοτύπων φαρμάκων. Οι προτάσεις των θεσμών για περαιτέρω μείωση στις τιμές των προσιτών Ελληνικών φαρμάκων οδηγούν σε βέβαιο αφανισμό την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, χωρίς κάποιο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά ούτε και για τους ασθενείς, των οποίων οι συμμετοχές θα εκτοξευθούν στα ύψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων και ενσωμάτωσης στο σύστημα ποσοστώσεων για τις οικονομικές θεραπείες, σημειώνοντας, πως η χρήση των παραπάνω διαρθρωτικών παρεμβάσεων θα οδηγήσει σε πραγματική εξοικονόμηση και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Αντί της προώθησης των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με μια διαρκή εμμονή σε μειώσεις των τιμών κι οποιοσδήποτε γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι όλες αυτές οι μειώσεις τιμών, ειδικά εκείνες που αφορούν σε παλιά προϊόντα, δεν μειώνουν τη δαπάνη γενικά, αλλά απλώς μεταφέρουν κεφάλαια από τη μια κατηγορία στην άλλη – εν ολίγοις, πρόκειται για μια εσωτερική αναδιανομή των μεριδίων της φαρμακευτικής αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου