Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μετ΄ εμποδίων εξετάσεις και φάρμακα για τους οροθετικούς


Συνεχή εμπόδια στη θεραπεία των ασθενών με HIV τοποθετεί η οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια και τα οποία, παρά τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS (27 – 29 Νοεμβρίου 2015, DIVANI CARAVEL), ο Διευθυντής ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο Συγγρός, Β. Παπαρίζος το πρόβλημα έχει δύο πλευρές. Αφενός, η μη ανανέωση του προσωπικού, που συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται, αφήνει τις μονάδες λοιμώξεων των Νοσοκομείων γυμνές και αφετέρου, οι έλλειψη πιστώσεων στερεί εξετάσεις και φάρμακα από τους ασθενείς με HIV.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαρίζο, πολλές μονάδες δυσκολεύονται να διενεργήσουν βασικότατες εξετάσεις, όπως έλεγχο ιικού φορτίου, επιπέδου ανοσολογικής ικανότητας ή ακόμη και αποδοτικότητας των φαρμάκων που λαμβάνει, ώστε να διασφαλιστεί και η σχέση «κόστους-οφέλους».

Την ίδια ώρα, «κάποια νοσοκομεία αναγκάζονται να αφήσουν για μερικές μέρες χωρίς φάρμακα τους ασθενείς τους, λόγω έλλειψης πιστώσεων για την προμήθεια τους», υπογράμμισε ο κ. Παπαρίζος.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Λαϊκό έχει ξεμείνει από φάρμακα, το προηγούμενο μήνα το Νοσοκομείο «Συγγρός» είχε βρεθεί στην ίδια θέση, ενώ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης το φαινόμενο εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα.

«Δεν είναι περίθαλψη να μοιράζεις τα χαπάκια 2-2 στους ασθενείς», σημείωσε ο Β. Παπαρίζος.

Τα πράγματα, δε, θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν η χώρα μας θα κληθεί να εφαρμόσει νέες οδηγίες που θα απαιτούν την είσοδο των οροθετικών νωρίτερα στη θεραπεία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η Υπεύθυνη Γραφείου HIV και ΣΜΝ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παθολόγος (Τζάνειο), Δ. Παρασκευά, νέες μελέτες αναδεικνύουν τη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων ως μέτρο πρόληψης, δηλαδή ακόμη και από τη στιγμή της διάγνωσης.

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευά στη χώρα μας, βάσει στοιχείων των Μονάδων Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι ασθενείς με HIV λοίμωξη, που έχουν δηλωθεί ανέρχονται σε 15.500, με τους μισούς να είναι αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι θάνατοι από AIDS διαχρονικά ανέρχονται σε 2,5 χιλιάδες άτομα, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 850 νέες περιπτώσεις. Κατ’ επέκταση, γύρω στις 4000 υπολογίζεται ότι δεν βρίσκονται σε θεραπεία ή επρόκειτο να εισέλθουν.

Όπως τονίζουν πάντως οι ειδικοί, η χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, που δεν διαφέρει πλέον του γενικού πληθυσμού, μείωση της εξέλιξης σε πλήρες AIDS, μείωση των συννοσηροτήτων αλλά και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου, δεδομένου ότι οι υπό θεραπεία ασθενείς θα έχουν καταστείλει το ιικό τους φορτίο.

Το μέσο κόστος θεραπείας (φάρμακα, νοσηλεία, εξετάσεις) ανά ασθενή ανά έτος υπολογίστηκε, σε πρόσφατη μελέτη γύρω στις 6500 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), Μ. Λαζανάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δεκαμήνου που δημοσίευσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για εφέτος, στο Κέντρο έχουν δηλωθεί διαχρονικά 15.109 περιστατικά HIV λοίμωξης, με το 82,7% να είναι άνδρες. Από το σύνολο των ατόμων αυτών 3782 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.562.

Τους δέκα πρώτους μήνες του 2015 δηλώθηκαν 667 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίοων οι 590 αφορούσαν σε άνδρες. Εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Το θετικό στοιχείο αφορά στην πτώση του HIV σε χρήστε ενδοφλέβιων ναρκωτικών (XEN) το 2014 και έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Το ανησυχητικό είναι πως σταθερά πρώτο παραμένει το ποσοστό μεταξύ των MSM (Men who have SEX with Men).

Συγκεκριμένα, οι ΧΕΝ που δηλώθηκαν οροθετικοί το πρώτο δεκάμηνο του 2015 είναι 71, οι άνδρες που είχαν απροστάτευτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες 329, ενώ τα ετεροφυλόφιλα άτομα ήταν 100.

Μεταξύ των προτάσεων της ΕΕΜΑΑ, όπως τη διατύπωσαν και σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνεται και η εξαίρεση από την ενδονοσοκομειακή δαπάνη, των αντιρετροϊκών φαρμάκων (εκτιμάται στο 1%-2%), κάτι όμως που δεν θεωρείται εφικτό. Στην προσπάθεια, όμως, εξεύρεσης λύσης η Εταιρεία προτείνει την διεκδίκηση ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της πρόληψης και της θεραπείας του HIV, όπως εξήγσε ο κ. Λαζανάς.

«Ο HIV δεν αφορά μόνο έναν, τον ασθενή, αλλά η θεραπεία του ωφελεί την κοινωνία και το σύστημα υγείας», τόνισε ο Θ. Πέππας, πρόεδρος ΟΕ του Συνεδρίου και Διευθυντής ΕΣΥ, Γ’ Παθολογικού Τμήματος στο ΓΝ Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου