Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στον Ευαγγελισμό: Στεγνώνει από φάρμακα το νοσοκομείο



Στεγνώνει από φάρμακα η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμο για την δημόσια υγεία και τους ασθενείς. Στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός και οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι ασθενείς –τουλάχιστον οι χρονίως πάσχοντες– θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες τους.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού συνολικά για το 2015 ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1/3 κατευθύνεται στο φάρμακο. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος προσέλευσης ασθενών, κυρίως ευπαθών ομάδων και ανασφάλιστων, αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο οφείλει πολλά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες και στις επιχειρήσεις αναλωσίμων γενικότερα, έχουν δημιουργήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η κάθε έλλειψη σε φαρμακευτiκή θεραπεία –ακόμη και στην πιο απλή– αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο τα πράγματα λαμβάνουν άσχημη τροπή όταν απουσιάζουν σκευάσματα όπως αντι-ιικά, ογκολογικά σκευάσματα και θεραπείες για λεμφώματα, τα οποία προορίζονται για καρκινοπαθείς και ασθενείς του Aids.

Και φυσικά ο Ευαγγελισμός δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που αντιμετωπίζει προβλήματα ελλείψεων σε φάρμακα, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτηρίων έχουν σχεδόν εξανεμισθεί και οι γιατροί παλεύουν όπως-όπως και με πενιχρές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες, οι οποίες δεκαπλασιάστηκαν στα χρόνια της ύφεσης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι τα περισσότερα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή, παρά το γεγονός, ότι έχουν δεχθεί και μεγάλες δωρεές από φαρμακοβιομηχανίες αλλά και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το στοίχημα των γιατρών και των νοσηλευτών είναι μεγάλο, καθώς έχουν να αναμετρηθούν με τα λιγοστά φαρμακευτικά σκευάσματα και με την σωστή διαχείρισή τους αλλά και με την προσωπική τους εξουθένωση, η οποία αγγίζει κόκκινο.

Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση στα Επείγοντα Περιστατικά, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στον θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αλλά και της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης γενικότερα.

Εν τω μεταξύ, πανελλαδική στάση εργασίας των γιατρών των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ ανακοινώνει για σήμερα, 27 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, καθώς επίσης και πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκεμβρίου αλλά και στάση εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου