Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Στο κόκκινο 8 στις 10 ιδιωτικές κλινικές



Capital.gr 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται σχεδόν το 80% των ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούν σήμερα, με επιχειρηματίες του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητά τους, προειδοποιώντας μάλιστα για νέα λουκέτα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η κατάσταση ειδικά των κλινικών μεσαίου και μικρού μεγέθους, που στο μεγαλύτερο ποσοστό εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζεται από στελέχη του χώρου ως "τραγική”, καθώς το σύνολο των ληξιπρόθεσμων και νέων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. 

Το πρόβλημα με τη ρευστότητα των 160 κλινικών που συνεχίζουν ακόμη τη λειτουργία τους έχει γίνει ακόμη πιο έντονο από τον Ιούλιο και μετά, έπειτα την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στα νοσήλια, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την οικονομική τους θέση. Την ίδια ώρα, ο σφιχτός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αυστηρού πλαφόν για τρία ακόμη στις δαπάνες των κλινικών, επιδεινώνουν το κλίμα.

Η τελευταία παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ήταν η εφαρμογή κλιμακούμενων εκπτώσεων σε σχέση με τον όγκο εξετάσεων για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καθώς και εκπτώσεις σε σχέση με το κόστος (αιτούμενη δαπάνη) των εξετάσεων για μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχους και εξετάσεις αίματος (βιοχημικές, ορμονικές, αιματολογικές, ανοσολογικές), ώστε να μειωθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ. 

Στις ιδιωτικές κλινικές μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, ορίζεται επιπλέον έκπτωση 2,5% για την εκτέλεση των ανωτέρω διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Οι εκπτώσεις αυτές υπολογίζονται σε μηνιαία βάση και στο σύνολο της δαπάνης που προκύπτει μετά τη συμπλήρωση του όγκου ή και του κόστους των εξετάσεων της αμέσως προηγούμενης τιμολόγησης, ενώ η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ για όλο το 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2018. 

Ήδη όμως οι δαπάνες για τις ιδιωτικές κλινικές έχουν ξεφύγει για ακόμη μια χρονιά και μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι υποβολές για τα νοσήλια υπολογίζεται πως θα είναι διπλάσιες του αρχικού κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ (235 εκατ. ευρώ). Την υπέρβαση θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις, που σημαίνει πως πρακτικά δεν πληρώνονται για τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους τουλάχιστον.

Οι κλινικές, με δεδομένο πως η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί "μακρινό όνειρο”, ζητούν έστω την αναμόρφωση του κωδικού του προϋπολογισμού για νοσηλεία τουλάχιστον κατά το ποσό της αύξησης του ΦΠΑ (περίπου 35 εκατ. ευρώ) και τονίζουν πως αν συνεχιστεί η ελλιπής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τότε θεωρείται βέβαιο πως πολλές κλινικές δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου