Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Το 2016 φέρνει λουκέτα σε φαρμακαποθήκες

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Iatronet τόνισαν ότι η μείωση τιμών έως και 63% από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την απομάκρυνση παικτών από την αγορά των φαρμακαποθηκών.

IATRONET.GR


Νέα λουκέτα ετοιμάζονται στον χώρο των φαρμακαποθηκών, από τον οποίο ήδη έχουν αποσυρθεί την τελευταία πενταετία 12 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και δύο συνεταιρισμοί (στα Γιάννενα και στη Χίο).

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Iatronet τόνισαν ότι η μείωση τιμών έως και 63% από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ο κύριος υπεύθυνος, αφενός για την απομάκρυνση παικτών από την αγορά των φαρμακαποθηκών και αφετέρου για τη συγκέντρωση δυνάμεων, που θα επιταχυνθεί στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει συμβάλει και το γεγονός, ότι ενώ πριν μερικά χρόνια το μεικτό περιθώριο κέρδους για το σύνολο των σκευασμάτων που διακινούσε μία φαρμακαποθήκη ήταν 7,40%, σήμερα ξεκινά από 4,67% για τα συνταγογραφούμενα, 5,24% για τα σκευάσματα αρνητικής λίστας και 7,12% για τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στην παρούσα φάση, οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες ανέρχονται στις 107 πανελλαδικά και οι συνεταιρισμοί που αποτελούνται από φαρμακοποιούς στους 25. Με στοιχεία 2014 ο τζίρος του κλάδου ήταν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 άγγιζε τα 6 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι το 2009 η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο ανερχόταν στα 5,3 δισ. ευρώ.

Όπως λέγεται, οι επισφάλειες στην αγορά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, συμβάλλοντας σε αυτό και οι καθυστερήσεις πληρωμών των φαρμακείων από το Δημόσιο, που αυτόματα μετακυλύονται στις φαρμακαποθήκες και εν συνεχεία στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το θέμα, σύμφωνα με παράγοντες από τον χώρο των φαρμακαποθηκών, είναι ότι η ανύπαρκτη ρευστότητα από τη μία και λόγω της απουσίας των τραπεζών που δεν δανειοδοτούν και η σκληρή πολιτική από την άλλη κάποιων βιομηχανιών φαρμάκων, που ζητούν τα χρήματά τους- ακόμη και μετρητά ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δίνουν δίμηνη παράταση (από τετράμηνη στην χειρότερη που ήταν κάποτε)- έχουν φέρει τις επιχειρήσεις του κλάδου στα όριά τους.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου