Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ "πνίγουν" τους συμβεβλημένους ιατρούς


Αθήνα 27/11/2015

ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -


ΘΕΜΑ: Ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ "πνίγουν" τους συμβεβλημένους ιατρούς

Το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού απαξιώνει την καθημερινή λειτουργία των ιατρείων 

Απλήρωτους αφήνει για άλλη μία φορά η πολιτεία τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σε εποχή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, παρόλη την εκτενή παρουσίαση των προβλημάτων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 05 Αυγούστου του 2015 στο Υπουργείο Υγείας με τον νυν Υπουργό Υγείας κ Ξανθό Ανδρέα, παρουσία του Προέδρου του ΠΙΣ.

Οι μήνες πέρασαν και τα οξυμένα προβλήματα διογκώθηκαν, χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση επίλυσης εκ μέρους του Υπουργείου.


Αναλυτικότερα: 
  1. Τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμία πληρωμή καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση με έκδοση ΦΕΚ για την νομιμοποίηση της παράτασης των συμβάσεων, μέχρι 31/12/2015, όπως είχε αποφασίσει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί επιτακτικό αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από το καλοκαίρι.
  2. Η συνέπεια της πολύμηνης στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και της υποχρεωτικής κατάθεσης των τιμολογίων στο 100% της δαπάνης στον Οργανισμό, είναι ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πολύ σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της φορολογίας εισοδήματος, διότι θα συνυπολογιστούν ποσά που δεν έχουν στην πραγματικότητα εισπραχθεί.
  3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010 ακόμη δεν έχουν αποδοθεί καθώς δεν έχει προκύψει σχετική νομοθετική ρύθμιση και πρόβλεψη αναπλήρωσης των δεσμευμένων χρημάτων στο ΓΛΚ για αυτό το σκοπό. Για τα ποσά αυτά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος παραγραφής, κάτι που μας αναγκάζει να προσφύγουμε άμεσα σε δικαστικούς αγώνες κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά όσων φέρουν τη νομική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.
  4. Είναι αβέβαιο και ασαφές το σχέδιο της πολιτείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με διαβεβαίωση συμμετοχής της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στη διαβούλευση.
  5. Είναι καταδικαστέα η απόφαση της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FACTORING» να μην προβεί σε νομική αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά να απαιτήσει το ποσό του δανείου και του ανατοκιζόμενου κεφαλαίου από τους εξαθλιωμένους ιατρούς, από τους οποίους ζητήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία !
Το «θέατρο του παραλόγου» εξακοντίζει τις υποχρεώσεις και μηδενίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών, μετατρέποντας τους σε μόνιμα εξιλαστήρια θύματα του συστήματος. 
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσει ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο υγειονομικό χάρτη της χώρας και ασκούν ιδιωτικό βιοποριστικό επάγγελμα με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, τμήμα των οποίων αποτελούν οι δαπάνες που εγγυώνται την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, την οποία οφείλουν να προστατέψουν.

Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Υγείας, καθώς καθίσταται αδύνατη, υπό τις παρούσες συνθήκες, η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου  Χρήστος Παπασιδέρης

2 σχόλια:

  1. Η κατάσταση για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει στο απροχώρητο...Δεν φτάνει που οφείλονται ποσά από το 2010 (έξι χρόνια παρακαλώ), δεν γίνονται πληρωμές ούτε για τους τρέχοντες μήνες... Οι γιατροί πληρώνονται τώρα τον Ιούνιο δηλαδή τους οφείλονται (5) ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ του 2015.. Συν το γεγονός πως τους οφείλεται το 10% των ετών 2012,2013,2014 και 2015.....Αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα...Την ίδια στιγμή που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας η αγωνία της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει καθαρίστριες και επίορκους φακελλάκηδες και παιδεραστές... Οι ευθύνες των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ είναι μεγάλες αν όχι τεράστιες καθώς έχουν αφήσει τους γιατρούς έρμαια στα νύχια των Κυβερνώντων...Η ΕΝΤΟΚΗ Δικαστική διεκδίκηση των οφειλούμενων και των Ληξιπρόθεσμων με απόδοση και των ποινικών ευθυνών, πρέπει να είναι ο στόχος των Ιατρικών Συλλόγων και όχι οι "συναντήσεις για τσάι και συμπάθεια" με τον Υπουργό...Φτάνει πια η γελοιοποίηση των γιατρών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ -ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή