Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Κούρεμα» έως και 50% σε διαγνωστικές εξετάσεις

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγκαστικές εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% για τις πλέον κοστοβόρες για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές εξετάσεις επιβάλλει σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση που υπογράφει ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ορίζεται το κλιμακούμενο ποσοστό εκπτώσεων (rebate) για την τετραετία 2015-2018 για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπερήχους και εξετάσεις αίματος, είτε σε σχέση με τον όγκο των εξετάσεων είτε σε σχέση με τη δαπάνη. Ετσι, η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως το 45% επί της σχετικής δαπάνης όταν το διαγνωστικό κέντρο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 601 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους σε έναν μήνα, ή περισσότερες από 671 αξονικές τομογραφίες. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις, η έκπτωση ορίζεται ανάλογα με το μηνιαίο κόστος των εξετάσεων. 

Για παράδειγμα, εάν ένα διαγνωστικό κέντρο έχει πραγματοποιήσει σε έναν μήνα σε ασφαλισμένους εξετάσεις αίματος αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τότε η αναγκαστική έκπτωση φτάνει το 50%. 

Οι συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις επιλέχθηκαν λόγω του όγκου και του κόστους τους για τον ΕΟΠΥΥ. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν σε 1.032.030 αξονικές τομογραφίες κόστους 53,6 εκατ. ευρώ, σε 591.873 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 95 εκατομμυρίων ευρώ και σε 3.898.764 υπέρηχους κόστους 79 εκατομμυρίων ευρώ. Τ

ο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να αποζημιώσει περισσότερες από 37.250.000 βιοχημικές εξετάσεις, συνολικού κόστους 112,26 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκεται το προσωπικό του ΕΣΥ για τα συσσωρευμένα προβλήματα των νοσοκομείων. Το σωματείο εργαζομένων στον Ευαγγελισμό θα αποκλείσει σήμερα τα ταμεία στη γενική εφημερία, ώστε να μην πληρώνουν οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι των οποίων οι εξετάσεις δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκεμβρίου. Στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι και αποκλεισμό της εφημερίας προγραμματίζουν για μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο.

1 σχόλιο:

  1. Τι εννοει κουρεμα στις ακριβες εξετασεις; Ολες κουρευονται ανεξαιρετως. Κατηγορεις τους ιδιωτες για προκλητη ζητηση και τους βαζεις τεχνητα πλαφον τη στιγμη που στους εργαζομενους των νοσοκομειων ζητας να κανουν ολο και περισσοτερες εξετασεις. Τα ποσα στον πινακα των υπερηχων κατι διευθυνταρες του ΕΣΥ τα κανουν στα απογευματινα σε μια βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή