Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ν. Παπαευσταθίου: Το ΕΚΕΠΥ στρατηγείο του ΕΣΥ - Ανάγκη για σταθμό αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες



Για τα Επιχειρησιακά Σχέδια Σώστρατος και Περσέας που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου στο ΕΣΥ με στόχο την υγειονομική ετοιμότητα, αλλά και για την οργάνωση του συστήματος υγείας σήμερα, τον στρατηγικό ρόλο του ΕΚΕΠΥ και τις αεροδιακομιδές, μίλησε στην Ημερήσια Εφημερίδα των Κυκλάδων Κοινή Γνώμη ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Να θυμίσουμε ότι τα Επιχειρησιακά Σχέδια Σώστρατος και Περσέας υλοποιούνται με στόχο την υγειονομική ετοιμότητα του ΕΣΥ σε καταστάσεις εκτάκτων περιστατικών, όπως σεισμοί, πυρκαγιές αλλά και τρομοκρατικά χτυπήματα, και η έναρξη έγινε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου με το σχέδιο Σώστρατος στο Παναρκαδικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου σε πραγματικό χρόνο και ρεαλιστικές συνθήκες... «χτύπησε σεισμός».

Στην συνέντευξη-ποταμό, ο κ. Παπαυεσταθίου χαρακτήρισε το ΕΚΕΠΥ ως το στρατηγείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως η υπηρεσία, η οποία πέραν του σχεδιασμού, είναι υπεύθυνη και για τον συντονισμό της διαχείρισης μίας έκτακτης κατάστασης, όπως είπε.

Αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια στο ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας, ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατιέται χάρη στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία όλου του έμψυχου δυναμικού του, είτε αυτοί είναι ιατροί, είτε νοσηλευτές, είτε διασώστες του ΕΚΑΒ, είτε τεχνικό προσωπικό, είτε διοικητικό, είτε παραϊατρικό. «Προσωπικά, ως διοικητής, καταθέτω το σεβασμό και τον θαυμασμό μου σε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς πραγματικά με πολύ λίγα μέσα και με κατάθεση ψυχής καταφέρνουν και κρατάνε ψηλά τη 'σημαία' του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι εκείνοι που καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Οποιοδήποτε περιστατικό έκτακτης ανάγκης προκύψει, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στον χώρο της Υγείας». 

Για τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτων περιστατικών, ο κ. Παπαευσταθίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. έχει σχέδια έκτακτων αναγκών και διαχείρισης κρίσεων, τα οποία διαθέτει και κάθε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας σε όλη την Ελλάδα, που προβλέπουν αναλυτικά και βήμα βήμα τί πρέπει να γίνεται για να αντιμετωπισθεί κάθε κρίση. Για παράδειγμα, υπάρχει σχέδιο σχετικά με το τι πρέπει να γίνει αν ένα Νοσοκομείο πάρει φωτιά, αν προκύψει σεισμός ή πλημμύρα ή τρομοκρατική ενέργεια. Το ζητούμενο σε μια έκτακτη ανάγκη είναι να λειτουργείς αντανακλαστικά. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τον πανικό είναι με ασκήσεις. Ως εκ τούτου, σε καιρό 'ειρήνης' πρέπει να προετοιμαστείς», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Ένας βασικός στόχος είναι είτε είναι γεμάτο το Νοσοκομείο, είτε υπάρχει –ως παράδειγμα το αναφέρω– ένας ιατρός κι ένας νοσηλευτής, να γνωρίζει ο καθένας πώς θα ενεργήσει για να σώσει πρώτα τον εαυτό του και μετά να είναι σε θέση να σώσει τους άλλους, οι οποίοι στο Νοσοκομείο είναι οι ασθενείς. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το Νοσοκομείο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, καθώς σε έκτακτη περίπτωση πρέπει να απομακρύνεις τους συγγενείς, τους ασθενείς, τους επισκέπτες και να τους βάλεις στις σκηνές. Εκεί οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι ασθενείς. Άρα, θα πρέπει να συνεχίζεις τις ιατρικές και νοσηλευτικές φροντίδες. Όλα αυτά πρέπει να προβλεφθούν καθώς μπορείς να απεγκλωβίσεις έναν άνθρωπο, αλλά αν δεν έχεις μέριμνα, μπορείς να τον χάσεις εξαιτίας της πάθησής του. Απαιτείται λοιπόν, συντονισμός και οργάνωση βάσει σχεδίου».

Αναφορικά με το μείζον θέμα των αεροδιακομιδών, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ τόνισε:

«Θα πρέπει οπωσδήποτε στις Κυκλάδες να γίνει ένας περιφερειακός σταθμός, ένα παράρτημα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ όπως υπάρχει και στη Ρόδο για την εξυπηρέτηση των Δωδεκανήσων. Πρέπει να γίνει ένας δεύτερος τομέας του ΕΚΑΒ, που μπορεί να τον υποστηρίξει το ΕΚΑΒ και η πολεμική αεροπορία καθώς φαίνεται πρόθυμη. Αν ξεπεραστούν κάποια τεχνικά θέματα, θα είναι εφικτό για τις Κυκλάδες. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει πραγματικά έννοια η επείγουσα αεροδιακομιδή. Αν παραδείγματος χάριν χρειαστεί μία αεροδιακομιδή από την Αθήνα για να πάρουμε ένα περιστατικό από τη Σύρο και να το επιστρέψουμε στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσον, (δυστυχώς τα πτητικά μέσα είναι λίγα καθώς έχουν εξαντλήσει τις ώρες πτήσεις), οπωσδήποτε θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες.Αυτό δεν έχει την έννοια της επείγουσας αεροδιακομιδής. Το πραγματικά επείγον δεν το καλύπτεις.

Άρα, θα ήταν πολύ σοβαρό και σημαντικό να βάλουμε ένα ελικόπτερο στις Κυκλάδες με έδρα τη Σύρο και με μία πολύ μικρή ενίσχυση σε ειδικότητες και σε έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου, να μπορέσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, άμεσα, να την πάρουμε από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και να τη μεταφέρουμε σε σύντομο χρόνο εδώ και να μην έχουμε την 'πληγή' της “αιμορραγίας” προς την Αθήνα. Αυτή την πρόταση εξακολουθώ να την υποστηρίζω και ως διοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου