Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αντισυνταγματικό έκρινε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες το ΣτΕ

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η Ολομέλεια του ΣτΕ, μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και «θύελλα» από την αντιπολίτευση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να φέρει στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. 

ΕΘΝΟΣ On Line

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε 5,5 ώρες και «στιγματίστηκε» από έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των δικαστών, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος –που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ- με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά. 

Βγαίνοντας από το κτίριο του ΣτΕ ο πρόεδρος κ. Ν. Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις τονίζοντας ότι «η διάσκεψη είναι μυστική, έχω κάνει ήδη πολλές δηλώσεις».Ετσι, ουσιαστικά η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών θεωρείται μη γενόμενος. Τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και τα χρήματα που έχουν κατατεθεί θα πρέπει να επιστραφούν στους τέσσερις υπερθεματιστές. 

Σε μια σκληρή δήλωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς. 

«Οι αποφάσεις κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, και συμπλήρωσε: «Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών». 

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Η απόφαση του ΣτΕ «πυροδότησε» έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ζητούν την παραίτηση του Νίκου Παππά. 

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, που παράλληλα προαναγγέλλει ότι σε μερικές ημέρες θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την «αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς». Παράλληλα, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ. 

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καλώντας τον κ. Παππά να παραιτηθεί και τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί.

Ανταλλαγή Μαξίμου-ΝΔ στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ 

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε τα ξημερώματα και μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πανικό» και «αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του ΣτΕ». 

«Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε» τονίζει η ίδια ανακοίνωση. 

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις» απαντά δηκτικά το Μαξίμου, και συμπληρώνει: «Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης». 

Παππάς: Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις 

«Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας» δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς υπογράμμισε επιπλέον ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η «αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί», παρότι κάποιοι είχαν την «επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα». 

«Ούτε οι συχνότητες είναι δωρεάν, ούτε τα κανάλια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, και κάλεσε όσους «ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης να αλλάξουν πλευρό». 

«Έγινε ένα διαγωνισμός που έδωσε de facto ένα τίμημα, μία αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Το τίμημα θα είναι ανάλογο και θα πρέπει να φέρει στο δημόσιο τα ίδια έσοδα. Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό» ανέφερε ο κ. Παππάς ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το τίμημα που θα προβλέπει η βεβαίωση προσωρινής άδειας για την οποία μίλησε η κ. Γεροβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου