Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις

Τετάρτη 26 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Άλλη μία…αγχωτική συνάντηση με την τρόικα πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μία από τις συνήθεις συναντήσεις για να διαπιστωθεί η πορεία των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των δαπανών στην Υγεία.

Και παρότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ αρέσκονται να διαρρέουν προς φίλια Μέσα, ότι όλα πήγαν καλά με τον τροϊκανό Τζουζέπε Καρόνε, η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος των δανειστών δεν έφυγε και ικανοποιημένος από τη συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ, αφού όπως έλεγε λίγο αργότερα σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα να μην περιορίζονται οι δαπάνες και ειδικά στα φάρμακα και τα διαγνωστικά.

Ο Τζουζέπε Καρόνε

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι εκτός ελέγχου και πάνω από τον προϋπολογισμό.

Γι αυτό άλλωστε και οι πάροχοι πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές (claw back), κάτι που θέλει να αποφύγει η τρόικα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη φετινή χρονιά οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν από τα υψηλότερα claw back των τελευταίων ετών. Γεγονός που αποδίδεται στη μη λήψη μέτρων αλλά και στην περιορισμένη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείαςόσο και ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω αρνητικές βαθμολογίεςαπό τον τροϊκανό Τζουζέπε Καρόνε, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε άλλο ένα πρόγραμμα περιορισμού της δαπάνης στα φάρμακα και στις εξετάσεις, το οποίο θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τα φάρμακα πρόκειται για την πρόταση που έχει κατατεθεί και στουπουργείο Υγείας και θεωρητικά συζητείται στην ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο φορείς. 

Σε ότι αφορά στις εξετάσεις πάντως δεν είναι τυχαίο ότι προκειμένου να υπάρχει …έργο προς παρουσίαση στους δανειστές, κουρεύτηκαν άρον άρον οι τιμές σε 86 βασικές διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες θα καλύπτονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια το …μάρμαρο για τις εξετάσεις αυτές θα πληρώνουν οι γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια με τη μορφή της υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων (claw back). Δείτε ΕΔΩ τις διαμαρτυρίες τους καθώς ειδικά τα μικρά εργαστήρια κινδυνεύουν με αφανισμό: «Καλύπτουν δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς σε βάρος μας! Όλο το παρασκήνιο»

Στο μεταξύ αναμένονται και νέοι περιορισμοί ειδικά για τους γιατρούς, με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι στα σκαριά. Ένας κανονισμός που θα προβλέπει ένα άκρως στενό και περιοριστικό πλαίσιο συνεργασίας με τον Οργανισμό.

Πάντως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ!!!ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή