Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Τεράστια σκάνδαλα στην ψυχική Υγεία. Όλα όσα ανακάλυψε το Σ.Ε.Υ.Υ.Π


Αποκλειστικό:Τεράστια σκάνδαλα στην ψυχική Υγεία.Όλα όσα ανακάλυψε το Σ.Ε.Υ.Υ.Π

Αποκλειστικό Ρεπορτάζ Υγείας 
Της Νικολέτας Ντάμπου 

Αποκάλυψη 

Σκανδαλώδης είναι ο τρόπος λειτουργίας του Οικοτροφείου Αχαΐας και του προστατευόμενου διαμερίσματος (ΠΔ) της εταιρίας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλικών ‘’ ΙΡΙΣ’, όπως σας αποκαλύπτει, αποκλειστικά σήμερα ΜΟΝΟ το www.Life2day.gr , μέσα από το πόρισμα της έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π ). 

Τρελό ‘’ πάρτι ‘’ γίνεται με τα φάρμακα και την συνταγογράφηση στο Οικοτροφείο Αχαΐας. 
Σκάνδαλο αποτελεί η εκτέλεση του συνόλου των ιατρικών συνταγών από ένα συγκεκριμένο κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας . 
Υπάρχει στοκ φαρμάκων στο κάτω μέρος της ντουλάπας του χώρου φύλαξης καθώς βρέθηκαν κουτάκια φαρμακευτικών σκευασμάτων με τα ονόματα του κάθε ενοίκου , σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. 

Τα παθολογικά φάρμακα συνταγογραφούνται από γιατρούς του ΠΓΝ Πατρών ή άλλους ιδιώτες γιατρούς . Ενώ, δεν υπάρχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών των ψυχίατρων που συνταγογραφούν . Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ΔΕΥΑΠ του Οικοτροφείου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr , εμφανίζονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και όχι της εταιρείας ‘’ΙΡΙΣ’. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ‘’ οικιακό τιμολόγιο ‘’ , ενώ θα μπορούσε να είναι τιμολόγιο επιχείρησης ή ιδρύματος με φθηνότερη χρέωση .. 

Οι τεράστιες ελλείψεις και τα πρόβλημα νομιμότητας του κτηρίου έχουν ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια της ζωής των ασθενών. Η λειτουργία των δομών Αχαΐας βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω υποστελέχωσης και ελλείψεων σε προσωπικό . Δεν εμφανίζει τα έσοδα από τις δωρεές και χορηγίες. Γίνεται κακή διαχείριση των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας των ενοίκων στο οικοτροφείο Αχαΐας. Παράλληλα , διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση ειδών ατομικής υγιεινής .. Ενώ, δεν έχει άδεια λειτουργίας το προστατευόμενο διαμέρισμα (ΠΔ) της εταιρείας ‘’ ΙΡΙΣ ‘’. 

Το ξέφρενο ‘’ πάρτι ‘’ των ΜΚΟ στην ψυχική Υγεία αποδεικνύεται από το πόρισμα του έκτακτου ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π ) , σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. , στο οικοτροφείο Αχαΐας και το προστατευόμενο διαμέρισμά της εταιρίας προαγωγής ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και ενηλίκων ‘’ΙΡΙΣ’ ’ 

Πρόκειται για έκτακτο έλεγχο των ‘’ Ράμπο’’ της Υγείας – (Σ.Ε.Υ.ΥΠ ) και αφορά στις ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας τον δομών της Αχαΐας που ανήκουν στην εταιρία ‘’ ΙΡΙΣ’’ , όπως θα διαβάσετε αναλυτικά στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR . 

Προβλήματα υπάρχουν και στην άδεια λειτουργείας του οικοτροφείου η οποία δεν έχει τροποποιηθεί όπως ορίζεται . Δεν υπάρχουν για όλους τους ασθενείς φάκελοι και συμβόλαια παραμονής. Διαπιστώνεται και αναδεικνύεται ζήτημα χρηστής διαχείρισης των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης , μετά τη διαπίστωση της υπερβολικής αύξησης του κόστους διαβίωσης των ωφελουμένων λόγω της σίτισης από εταιρίες κέτερινγκ . 

• Αξίζει να πούμε ότι είναι εξαιρετική η συγκεκριμένη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας , τα ευρήματα της οποίας σας παρουσιάζουμε σήμερα ΜΟΝΟ στο LIFE2DAY.GR . Ενώ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το θαυμάσιο έργο των Επιθεωρητών του Σ.Ε.Υ.Υ.Π και του Γενικού Επιθεωρητή κ. Σταυρού Ευαγγελάτου. 

Ας ξεκινήσουμε, παρουσιάζοντας αναλυτικά και αποκλειστικά μόνο στο LIFE2DAY.GR τα ευρήματα της ερευνάς των ‘’Ράμπο ‘’της Υγείας για το Οικοτροφείο Αχαΐας και το Π.Δ της εταιρίας ‘’ ΙΡΙΣ, από το τρελό πάρτι που γίνεται με τα φάρμακα και την συνταγογράφηση . 

Η εκτέλεση του συνόλου της συνταγογράφησης και η προμήθεια φαρμάκων του Οικοτροφείου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr , από το έτος 2012 και έπειτα γίνεται από ένα συγκεκριμένο κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας κατά παράβαση καθώς η προμήθεια φαρμάκων , σύμφωνα με το άρθρο ΜΟΝΟ, παρ3, της ΥΑ Υ5β/ΓΠ οικ. 56675/2013 (ΦΕΚ 1426/Β), θα γίνεται από φαρμακείο Δημόσιου Νοσοκομείου της περιοχής που ανήκει η μονάδα ψυχικής υγείας . 

Υπάρχουν και κάποιες ιατρικές συνταγές που εκτελούνται σε δύο φαρμακεία της Πάτρας . Μόνο εννέα συνταγές , εκτελούνται σε τρία φαρμακεία της Αχαΐας . • Προκύπτει θέμα ασφαλούς μεταφοράς φαρμάκων από την Αθήνα στην Πάτρα .

Φαρμακευτική αγωγή 

Υπάρχει κενό συνταγογράφησης για ένα ως δύο μήνες σε τέσσερεις ενοίκους διότι η ψυχίατρος αποχώρησε και ενώ η εταιρεία ‘’ΙΡΙΣ’’ είχε αιτηθεί εγγράφως προς την ΤΕΨΥ πριν τη αποχώρηση να βρεθεί λύση για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής των ενοίκων των δομών στην Αχαΐα, μέχρι την πρόσληψη νέου ψυχίατρου . Η απάντηση στάλθηκε 7 μήνες μετρά το αίτημα.

Στους κατόχους βιβλιαρίου Πρόνοιας , σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. , δεν υπάρχει εικόνα συνταγογράφησης από τους δύο ψυχίατρους που συνταγογραφούν των παλιό που αποχώρησε και τον νέο , παρά μόνο καρτέλα φαρμακευτικής αγωγής. 

• Δεν υπάρχουν ενημερωμένες καρτέλες χορήγησης ημερήσιων φαρμάκων ανά ένοικο , υπογεγραμμένες από τον νοσηλευτή Βάρδιας . Να τονίσουμε ότι το βιβλίο φαρμάκων τηρείται μετά την 14-10-2015 . 

Δεν στάλθηκαν στους εκλεκτές οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών των δύο ψυχίατρων (Α και Μ ) που συνταγογραφούν , με την εταιρεία ‘’ΙΡΙΣ’’ για το οικοτροφείο και το ΠΔ . Ενώ, στις 31-10-2015 ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες στις δομές και ένας τρίτος ψυχίατρος κ. Α.Α ο οποίος εμφανίζεται να ενημερώνει το βιβλίο ψυχίατρού , χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί η ΤΕΨΥ και η 6η ΥΠΕ . 

Ελλείψεις και Προβλήματα κτιριακών εγκαταστάσεων 

Σοβαρές είναι ελλείψεις και τα προβλήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων στα οποία στεγάζεται το οικοτροφείο Αχαΐας , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr ,. 

Ειδικότερα , ‘’ οι έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες και προσπελάσιμες και δεν πρέπει να υπάρχουν προσπτώσεις στο έδαφος κατά την έξοδο ‘’ ,όπως καταγράφεται στην έκθεση αυτοψίας της Τεχνικού ελέγχου στις 11-4-2016 . 
Να σημειώσουμε ότι είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία ελέγχου στις 2-7-2015 και είχαν εντοπιστεί τεράστιες ελλείψεις και πρόβλημα νομιμότητας του κτηρίου που στεγάζεται το οικοτροφείο Αχαΐας αλλά και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για ενοποίηση όμορων οικοδομών . 
• Τίθεται ζήτημα , επίσης, νομιμότητας του ανελκυστήρα και είναι απαραίτητη η αναθεώρηση οικοδομικής άδειας . 
• Ελλείψεις, υπάρχουν και σε φωτιστικά ασφάλειας και φωτιστικά σήμανσης για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ τόσο στους ανελκυστήρες όσο και στις διαστάσεις εσωτερικών κουφωμάτων. 

Στον επιτόπιο έλεγχο των επιθεωρητριών του (Σ.Ε.Υ.ΥΠ) , σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. , χρησιμοποιούνταν και οι δύο όροφοι του κτηρίου . Δεν τους δόθηκαν , ωστόσο , έγραφα σχετικά με την αποκατάσταση των ελλείψεων του κτηρίου που είχε διαπιστώσει η μηχανικός . Ενώ, η θέση που βρίσκεται το οικοτροφείο Αχαΐας δυσκολεύει την πρόσβαση των ενοίκων στην κατοικημένη περιοχή και για την κοινωνικοποίησης τους θα πρέπει να μετακινούνται με λεωφορείο το οποίο διέρχεται από την παλαιά εθνική οδό Αθηνών Πατρών , ανά μία ώρα περίπου . Σε διαφορετική περίπτωση η μετακίνηση γίνεται με ταξί . 

Έγκριση δαπάνης στο οικοτροφείο Αχαΐας 

Δεν υπάρχουν διαχειριστές , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr , οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την έγκριση δαπάνης στο οικοτροφείο, σύμφωνα με την διοικητική υπάλληλο κ. Σ. η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Συντάσσεται δελτίο παραγγελίας από τον διαχειριστή , υποβάλλεται αίτημα από την επιστημονικά υπεύθυνη προς το Δ.Σ της εταιρίας για έγκριση της δαπάνης , ακολουθεί η προμήθεια (δελτίο αποστολής / τιμολόγιο πώλησης αγαθών ) και η παραλαβή με την σύνταξη πρωτοκόλλου της επιτροπής παραλαβής προϊόντων . Δεν τηρούνται φάκελοι με τις πάγιες συμβάσεις όπως το συμβόλαιο μίσθωσης ακινήτου αλλά και παροχής ρεύματος , νερού , τηλεφωνικής υπηρεσίας , πυρασφάλειας . Δεν βρέθηκαν διαχειριστές στα βιβλία δαπανών κατά τον έλεγχο του (Σ.Ε.Υ.ΥΠ) 

• Στο οικοτροφείο Αχαΐας δεν τηρείται βιβλίο καταγραφής των οικονομικών δραστηριοτήτων και διαχείρισης δαπανών και ενεργειών .Δεν υπάρχει υπόλογος διαχειριστής για τις προμήθειες . 

• Οι δαπάνες μίσθωσης ακινήτου – ενοίκια εμφανίζονται : 2013 = 46. 200 ευρώ, 2014 = 46. 200 ευρώ και 6. 794 ευρώ και 2015 35.112 ευρώ. Άδεια ίδρυσης του Οικοτροφείου Αχαΐας Το 2002 ( αρ. πρωτ.Υ5β/ΓΠοικ. 119116/ 4-12-2002 ) χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης του οικοτροφείου για 15 άτομα στο Νομό Αχαΐας από την εταιρεία ’ ΙΡΙΣ’’ , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr ,. Ωστόσο, η απόφαση άδεια ίδρυσης του οικοτροφείου δεν έχει κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) , όπως προβλέπεται με το κείμενο του εγγράφου της απόφασης Υ5β/ΓΠ οικ. 119116/4-12-2002. 

Άδεια λειτουργίας του Οικοτροφείου Αχαΐας 

Το 2004 χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας στο οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης μακράς παραμονής και υψηλού βαθμού προστασίας , στην εταιρεία ’ ΙΡΙΣ’’ , το οποίο βρίσκεται στην Πάτρα , Παλιά Εθνική οδός Αθηνών – Πατρών αρ.10 Σύμφωνα με την οποία το οικοτροφείο φιλοξενεί χρόνιους ασθενείς με νοητική υστέρησης και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές από το ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης . 

Στις εκθέσεις προϋπολογισμού και απολογισμού που στάλθηκαν στους εκλεκτές σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr, από την διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας το 2015 έγινε αλλαγή της επιστημονικά υπευθύνου του οικοτροφείου χωρίς να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργείας , όπως ορίζεται από στο αρ. 11 της Υπουργικής απόφασης Υ5β/οικ. 1962 (ΦΕΚ 1268/Β/19-10-2000 ). 
Παρόλο που διεύθυνση Ψυχικής Υγείας γνωρίζει τις αλλαγές των προσώπων των επιστημονικά υπευθύνων. 
Ενώ, δεν βρέθηκε υποβληθείσα πρόταση από την εταιρία ’ ΙΡΙΣ’’ για τροποποιήσει της άδειας του οικοτροφείου. 
Δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του συγκεκριμένου οικοτροφείου και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί . 

Υποστελεχομένο είναι το Οικοτροφείο Αχαΐας 

Υποστελεχομένο είναι το οικοτροφείο το 2014 και 2015 καθώς ο αριθμός των εργαζομένων διαφέρει από τον προβλεπόμενο στην άδεια λειτουργίας του οικοτροφείου. Τα συγκεκριμένα έτη το οικοτροφείο λειτουργεί υποστελλόμενο και απασχολεί προσωπικό με μερική απασχόληση , σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. 

Να σημειώσουμε , στην άδεια ίδρυσης προβλέπεται η σύνθεση του προσωπικού να απαρτίζεται από 24 άτομα , που καλύπτουν επί 24ωρο τη λειτουργία του οικοτροφείου με πλήρη απασχόληση ως εξής: 1 επιστημονικά υπεύθυνος , 1 ψυχολόγος , 1 κοινωνικός λειτουργός , 1 διοικητικός , 5 νοσηλευτές , 1 οικοδέσποινα και 14 γενικών καθηκόντων . 

Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας , η σύνθεση του προσωπικού να απαρτίζεται απαρτίζεται από 26 άτομα , που καλύπτουν την 24ωρη λειτουργία του οικοτροφείου ως εξής: 2 ψυχολόγοι , 6 νοσηλευτές , 1 κοινωνικός λειτουργός , 1 διοικητικός και 16 γενικών καθηκόντων . 

• Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού το 2013 είναι 26 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης . 
Ενώ, το 2014 μειώνεται το προσωπικό στους 13 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 8 μερικής και το 2015 οι εργαζόμενοι είναι 15 πλήρους απασχόλησης και 6 μερικής . 
Ωστόσο, το οικοτροφείο παρουσίασε στους ελεγκτές αντίγραφα συμβάσεων εργασίας 20 εργαζομένων . 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα αντίγραφα των συμβάσεων δεν υπάρχει στη θέση υπογραφής , το ονοματεπώνυμο των συμβαλλομένων . 
• Δεν χορηγήθηκαν εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας των μηνών Φεβρουαρίου , Μαρτίου και Απριλίου 2016 για 2 υπάλληλους και για έναν ακόμα εργαζόμενο για τον Φεβρουάριο. 
• Δεν υπάρχει κατάσταση προσωπικού 

Δεν έχει άδεια λειτουργίας το προστατευόμενο διαμέρισμα (ΠΔ) της εταιρίας ‘’ ΙΡΙΣ ‘’ 

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν στην λειτουργία του Προστατευόμενου Διαμερίσματος (Π.Δ) της εταιρίας ΄ΙΡΙΣ ‘ καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση άδειας λειτουργίας . Η άδεια ίδρυσης του Π.Δ έχει εκδοθεί 10-12-1204 . Το Π.Δ, ωστόσο φαίνεται να λειτουργεί ήδη 2 χρόνια και χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα. Για την ένταξη προηγείται δελτίο αξιολόγησης του έργου από την ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΥΥΚΑ , όπου αναγράφονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις του φορέα για την έγκριση του έργου , μεταξύ και η ακαταλληλότητα πρόσβασης για ΑΜΕΑ . 

• Δεν έδωσε στους εκλεκτές η Δ/νση ψυχικής Υγείας τα ΑΜΚΑ των ενοίκων του οικοτροφείου και του Π.Δ από 1-1-2013 όπως τους ζητήθηκε αλλά και οι αλλαγές των ενοίκων . 

Στο κτίριο του Προστατευόμενου Διαμερίσματος διαπιστωθήκαν κατά τον έλεγχο της 6η ΥΠΕ στις 2-7-2015 ώστε να εκδίδει άδεια λειτουργείας στο Π.Δ ότι υπάρχουν ελλείψεις που δυσχεραίνουν την κίνηση των ΑΜΕΑ τόσο στην είσοδο του κτιρίου όσο και στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις . Ενώ, ο ηλεκτρικός πίνακας δεν διαθέτει διακόπτη διαρροής ευαισθησίας 30Ma. Μετά από τον κτηριακό έλεγχο που πραγματοποίησε η 6η ΥΠΕ στις 26-2-2016 διαπιστώθηκε ότι οι ελλείψεις παραμένουν γιατί η εταιρία ΄ΙΡΙΣ’ δεν έχει προβεί σε βελτιώσεις. Προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών και των κτιριακών εγκαταστάσεων. 

Συμβάσεις υπαλλήλων 

Δύο ψυχίατροι δεν είχαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία ‘ΙΡΙΣ’ για το οικοτροφείο και το ΠΔ Αχαΐας. Δεν βρέθηκαν κατά την έρευνα των επιθεωρητών, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εξωτερικών εποπτών με την εταιρεία ‘ΙΡΙΣ’ . Η διοικητική υπάλληλος ενημέρωσε ότι υπήρχε εξωτερικός επόπτης μέχρι τον Νοέμβριο 2015 με υποχρέωση παρουσίας μια φορά το μηνά. Δεν υπήρχαν συμβάσεις άλλων εξωτερικών εποπτών . 

Η πρώτη καταγραφή έκθεσης εξωτερικού επόπτη εμφανίζεται 30-3-2015 . Ενώ, δεν υπάρχουν εισηγητικές προτάσεις των επιστημονικά υπευθύνων για τον ορισμό των εξωτερικών εποπτών. 
• Δεν τηρείται εσωτερικό πρωτόκολλο στις δομές για την διαχείριση των εγγράφων. 
• Την ίδια μέρα εκδίδονται , κατ΄ επανάληψη , δύο έγγραφα με διαφορετικό πρωτόκολλο , που αφορούν κυρίως τα ίδια αιτήματα βεβαιώσεων παραμονής ενοίκων στις δομές το ίδιο διάστημα . 
• Στους φακέλους ασθενών το Π.Δ υπήρχαν συμβόλαια παραμονής για τρείς από τους τέσσερεις χωρίς να εμφανίζονται ονόματα αυτών , παρά μόνο ο τύπος μονογραφής 
• Δεν υπάρχουν συμβάσεις εξωτερικών εποπτών 
• Σε τιμολόγια του 2014 και 2015 δεν υπήρχαν στην θέση του παραλήπτη τα στοιχειά του οικοτροφείου στην Αχαΐα. 
• Δεν βρέθηκε απόφαση ορισμού της Πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας 

Σίτιση 

Η σίτιση των ενοίκων του του οικοτροφείου και ΠΔ μέχρι τις 14-3-2016 , υποστηρίζονταν από το ΠΓΝ Πατρών το οποίο τους ‘έστελνε τις μερίδες φαγητού που είχαν ανάγκη. Από τις αρχές του 2016 την σίτιση έχει αναλάβει εταιρία κέτερινγκ , χωρίς να αιτιολογείται η αλλαγή . 

Διαχείριση των Συντάξεων 

Μεγάλο πρόβλημα στην διαχείριση των Συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας των ενοίκων υπάρχει στο οικοτροφείο Αχαΐας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.Life2day.gr, αφού από τους 15 ενοίκους οι έξι (6) ‘έχουν δικαστικό συμπαραστάτη , οι υπόλοιποι εννέα (9) διαχειρίζονται μόνοι τους τα οικονομικά τους . Για δέκα ενοίκους υπάρχουν στοιχεία των εσόδων τους , σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΥΥΠ , οι 8 ένοικοι λαμβάνουν την σύνταξη τους ή το επίδομα πρόνοιας μέσω τραπεζικών λογαριασμών . 

Ενώ, των υπολοίπων δυο οι εισπράξεις γίνονται, για τον έναν που είναι συνταξιούχους του ΟΓΑ από τον αδελφό του χωρίς να είναι δικαστικός συμπαραστάτης και του άλλου ο οποίος είναι συνταξιούχους του ΙΚΑ , υπάρχει δικαστικός συμπαραστάτης συγγενής ο οποίος τα 2 τελευταία χρονιά δεν πηγαίνει τακτικά. 

Να σημειώσουμε ότι στον επιτόπιο έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.ΥΠ ) , η διοικητική υπάλληλος ανέφερε ότι η σύνταξη του παραπάνω ένοικου. συνταξιούχου του ΙΚΑ κατατίθεται στην Τράπεζα . 

Από την κίνηση του λογαριασμού ,όπως προκύπτει από τα φύλλα βιβλιαρίου , δεν εμφανίζεται τέτοια κίνηση . Παράλληλα, εμφανίζονται αναλήψεις ποσών σε τακτική βάση . 
Στους επιθεωρητές στάλθηκαν αντίγραφα βιβλιάριων μόνο τεσσάρων ενοίκων . 
Δεν βρέθηκαν εκτιμήσεις των επιστημονικά υπευθύνων , στους φακέλους των ενοίκων για την ικανότητα τους να ασκούν οικονομικές δραστηριότητες αυτοτελώς , παρόλα αυτά , από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ασθενείς διαχειρίζονται μόνοι τους τα χρήματα τους και γίνονται προσπαθείς να ανοιχτούν λογαριασμοί σε όλους τους ενοίκους. 
Τα έξοδα όπως μεταβίβαση στην πόλη με ταξί , ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα , οι ένοικοι τα πληρώνουν με δικά τους χρήματα . 
Στάλθηκε κατάσταση τριάντα ένα (31) ενοίκων του οικοτροφείου Αχαΐας με ονοματεπώνυμο , φορέα ασφάλισης . ΑΜΚΑ , ημερομηνία εισόδου και εξόδου από αυτό . 
Στο οικοτροφείο όμως μένουν δεκαπέντε (15) ένοικοι στους φακέλους των οποίων δεν βρέθηκαν συμβόλαια παραμονής ούτε έντυπα ενημέρωσης υποχρεώσεων για την παραμονή τους στο οικοτροφείο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου