Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Σπατάλη η ασφαλιστική κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας

Σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή με λιπώδεις μαστούς

Αθήνα

Ως σπατάλη των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία την ασφαλιστική κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή με λιπώδεις μαστούς, με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση του ΦΕΚ για τις 86 διαγνωστικές εξετάσεις που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΕ «σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή με λιπώδεις μαστούς, η Ψηφιακή μαστογραφία σε σχέση με την αναλογική, δεν έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Ως εκ τούτου, η ασφαλιστική κάλυψή της αποτελεί σπατάλη των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων των ασφαλιστικών ταμείων».

Διευκρινίζει όμως ότι, η Ψηφιακή Μαστογραφία για προληπτικό έλεγχο γυναικών ηλικίας 40 – 50 ετών, όσων έχουν πυκνούς μαστούς ή είναι υψηλού κινδύνου, πρέπει να καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια τιμή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες της χώρας. Επίσης, να παρέχεται δωρεάν σε γυναίκες, όταν πρέπει να γίνει για καλύτερη διαγνωστική διερεύνηση υπάρχοντος προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Υγείας μεταξύ των 86 ιατρικών πράξεων που κοστολογούνται για πρώτη φορά, και η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, οι σημαντικότερες είναι:
Ψηφιακή Μαστογραφία
Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
HPV
Αξονική Στεφανιογραφία
Κολπικό Υπερηχογράφημα
PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Τελος, να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει γενικά αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ να ζητούν την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις ή πληρωμή τους από ανεξάρτητο νέο κωδικό στον οποίο θα μεταφερθούν αδιάθετα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, εκτός των ήδη υπαρχόντων κωδικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ύψους 302.000.000 ευρώ και 26.100.000 ευρώ αντίστοιχα.

«Κάθε άλλη ενέργεια θα είναι καταστροφική για τα εργαστήρια και ιατρεία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου