Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Καλύπτουν δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς σε βάρος μας!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι ιδιώτες γιατροί και ειδικά οι εργαστηριακοί γιατροί σε όλη τη χώρα μετά την ανακοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Δε φθάνει που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο, πρέπει τώρα να παρέχουν και εργαστηριακές εξετάσεις κουρεμένες κατά 50%.

Και μπορεί με βάση την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας, οι 86 νέες εξετάσεις που θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους, και πράγματι, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση δίνει παροχές με …ξένα κόλλυβα.

Και αυτό διότι οι 86 εξετάσεις που ανακοστολογήθηκαν, πολλές από αυτές πλέον, σύμφωνα με τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, είναι πλέονκάτω από το κόστος.

Αποτέλεσμα βέβαια είναι να γιγαντώνονται περαιτέρω τα μεγάλα κέντρα που μπορούν να αντέξουν και αυτή τη μείωση και τα μικρά εργαστήρια και οι γιατροί να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: «Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος που προστίθεται με τις 86 νέες εξετάσεις, που πλέον καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.

Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση αποτελεί καίριο πλήγμα στην ποιότηταπαρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή «καταλήστευση» του πενιχρού εισοδήματος των «απλήρωτων» ιατρών μέσω μηχανισμών «κουρέματος» –clawback, που αγγίζει συχνά το 45-50% των δεδουλευμένων».

Να σημειωθεί ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, παρότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας που έχει ήδη εκτελεσθεί για άλλους κλάδους, όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Εκτός αυτού οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιμένουν ακόμη να πληρωθούν και το 10% των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Κούρεμα χωρίς διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ όμως παρότι είχε συσταθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥπροκειμένου να αναλύσει το θέμα της ανακοστολόγησης των εξετάσεων και να θέσουν την άποψή τους και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, η επιτροπή έχει παγώσει εδώ και καιρό.

Όχι μόνο δεν γίνονται συνεδριάσεις αλλά έχουν παραιτηθεί και δύο μέλη, λένε πηγές του HealthReport.gr, με συνέπεια να είναι στον αέρα η όλη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι να δοθεί πρώτα στον αέρα ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και μετά να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα είναι δώρο άδωρον να συνεδριάσει η Επιτροπή, αφού οι όποιες αποφάσεις της θα περνούν μέσα από το δεσμευτικό πλαίσιο του νέου ΕΚΠΥ.
Γι αυτό άλλωστε από τον ΕΚΠΥ θα εξαρτηθούν ουσιαστικά και οι νέες συμβάσεις των γιατρών.


Όπως όλα δείχνουν οι συνεχείς πιέσεις της τρόικας για συγκράτηση της δαπάνης και στις διαγνωστικές εξετάσεις κάνει το υπουργείο Υγείας να εφευρίσκει νέους τρόπους για να ανταπεξέλθει πολιτικά.

Με το κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων και ο στόχος των παροχών επετεύχθη προς τους πολίτες για βελτίωση του προφίλ της κυβέρνησης, και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ συγκρατείται καθότι την υπέρβαση θα την πληρώσουν οι γιατροί και τα εργαστήρια.

4 σχόλια:

  1. Βαρεθήκαμε τα ανέξοδα και ανοστα σχόλια, κύριοι συνδικαλιστές του κλάδου αποφασίστε, κάντε κάτι γιατί καήκαμε, θα κλαίμε ολοι μαζί την μοίρα μας και θα περιμένουμε μήπως και μας δώσουν το ΕΚΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνουν ό,τι μπορούν οι συνδικαλιστές μας για να μη στεναχωρήσουν τους κολλητούς τους στον ΕΟΠΥΥ, όχι για τα συμφέροντα των συναδέλφων τους...Να τους χαιρόμαστε.

      Διαγραφή
  2. Στο προηγούμενο σχόλιο των 9.51 να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρεται στην κ . Μαστοράκου. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι συνεπείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ,ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ,ΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ.ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή