Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών αποκλειστικά στο HealthReport.gr: Τι θα κάνουμε με το προσωπικό στα νοσοκομεία!

Δευτέρα 24 Οκτώβριος 2016

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

Για τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας μέσω ΑΣΕΠ, για την Εθελοντική Κινητικότητα στα νοσοκομεία που ξεκινά στις αρχές του 2017, για την αξιολόγηση, αλλά και για το νέο σύστημα που διέπει τις αποσπάσεις, μιλά μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο HealthReport.gr ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ.Βερναρδάκης επισημαίνει ότι συνολικά στο σύστημα Υγείας θα γίνουν 10.000 προσλήψεις, υπογραμμίζει ότι οι γιατροί εξαιρέθηκαν από το πλαφόν των προσλήψεων από τους δανειστές, ενώ περιγράφει πώς θα γίνονται από δω και πέρα οι αποσπάσεις στα Νοσοκομεία αλλά και η αξιολόγηση.

Τέλος εκφράζει τη βεβαιότητά του, στη συνέντευξή του στο HealthReport.gr, ότι «η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα της Υγείας» .

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του αν. υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη:

-Τι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα αλλά και για το 2017, στα νοσοκομεία;

Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων στο σύστημα υγείας υπολογίζεται να φθάσει περίπου τις 10.000. Η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των τομέων της υγείας και της παιδείας αποτελούν προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Στον αριθμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και διοικητικό προσωπικό.


Ήδη τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η ανάληψη εργασίας από 1.000 άτομα διοικητικού προσωπικού, που θα δώσουν μεγάλη δύναμη στη διοικητική επάρκεια των νοσοκομείων. Και όλες οι κατηγορίες προσλήψεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προχωρούν με εντατικό ρυθμό.

-Οι θεσμοί θα δώσουν το «πράσινο φως» τελικώς να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στο δημόσιο τομέα;

Ο προγραμματισμός μας κινείται εντός του πλαισίου προσλήψεων που έχουμε. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι προσλήψεις των γιατρών εξαιρέθηκαν με τη διαπραγμάτευσή μας από το συνολικό πλαφόν των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, γνωστού όντος ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς αναγκάζουν το υφιστάμενο προσωπικό σε εξοντωτικά ωράρια.

Ο αριθμός επομένως 4.000 γιατρών την επόμενη διετία έχει ήδη εξαιρεθεί από τοπλαφόν προσλήψεων. Να θυμίσω επίσης ότι ενώ για το 2016 η αναλογίαπροσλήψεων-αποχωρήσεων είναι 1 προς 5, για το 2017 η αναλογία ορίζεται σε 1 προς 4 και για το 2018 σε 1 προς 3. Η Υγεία για μας είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε. Και ήδη, με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας η μία μετά την άλλη οι δομές υγείας ξαναστέκονται στα πόδια τους.

-Έχετε σχεδιάσει να επιστρέψουν υπάλληλοι του ΕΣΥ που είναι αποσπασμένοι ακόμη και σε γραφεία πολιτικών, στις αρχικές τους θέσεις στα νοσοκομεία;

Υπάλληλοι του ΕΣΥ που είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία είναι ήδη ελάχιστοι. Με βάση το νέο νόμο για την Εθελοντική Κινητικότητα οι όποιες αποσπάσεις θα διενεργούνται κατ’ εξαίρεσιν και μόνον όταν συντρέχουν σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ η διάρκειά τους θα είναι ενός έτους με δικαίωμα παράτασης ενός ακόμη έτους.

Και αυτό θα ισχύει και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και δομών υγείας. Με την κινητικότητα επίσης, όπως έχει σχεδιαστεί στο νόμο μας, θα υπάρξουν δυνατότητες μετακίνησης από άλλες δομές στο σύστημα υγείας.

-Σκοπεύετε να αλλάξετε ή να εκσυγχρονίσετε το σύστημα των αποσπάσεων και των μεταθέσεων που ισχύει σήμερα στο δημόσιο τομέα συνεπώς και στην Υγεία;

Ο νόμος για την Κινητικότητα έχει ακριβώς αυτό το νόημα. Με αυτόν διασφαλίζεται πλέον η διαφάνεια, με τα οργανογράμματα να είναι ψηφιακά και ορατά σε όλους, με τις θέσεις σε κάθε υπηρεσία, το οργανόγραμμα κάθε υπηρεσίας και πρόσβαση σε αυτά για κάθε πολίτη.

Οργανώνεται χωρίς προσκόμματα η διαδικασία μετακίνησης από υπουργείο σε υπουργείο, αντί του πεπαλαιωμένου, χρονοβόρου, ανορθολογικού και πελατειακού συστήματος μετατάξεων του παρελθόντος. Ο νόμος θα μας επιτρέψει να κάνουμε τηνκαλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, θα μπορούμε να ενώνουμε τις ατομικές επιλογές κάθε εργαζόμενου με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Ειδικά για την Υγεία όμως, ήδη από πέρυσι, με ρύθμιση νόμου που κάναμε με το Υπουργείο Υγείας, απλοποιήθηκαν ριζικά οι «ενδο-νοσοκομειακές» μετακινήσεις.

-Πότε θα ξεκινήσει η εθελούσια κινητικότητα στα δημόσια νοσοκομεία;

Η εφαρμογή της εθελούσιας κινητικότητας για ολόκληρο το Δημόσιο θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2017. Φυσικά, εξαιρούνται οι υπάλληλοι όλων των κλάδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, πλην, όπως είπαμε νωρίτερα, των διοικητικών υπαλλήλων.

-Με το νέο σύστημα αξιολόγησης που θα εφαρμόσετε στο δημόσιο τομέα συνεπώς και στις δημόσιες μονάδες υγείας, προβλέπεται ότι θα πρέπει να αποσταλούν οι στόχοι της κάθε υπηρεσίας μέχρι τον Οκτώβριο. Έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες;

Το Υπουργείο μας ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου