Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σε νευρική κρίση εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά για το κούρεμα των εξετάσεων!

Δευτέρα 24 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Στα κάγκελα είναι οι εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα για το κούρεμα των εξετάσεων.

Κάθετη μείωση των τιμών αποζημίωσης των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων προβλέπει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα 86 εξετάσεις ανακοστολογούνται, πολλές από τις οποίες σύμφωνα με τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, κάτω από το κόστος.


Τόσο η ΠΑΣΙΔΙΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για τη δραστική μείωση των τιμών των εξετάσεων την ώρα μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στον κλάδο εδώ και χρόνια.


Όπως σημειώνει η ΠΟΣΙΠΥ, το κούρεμα δεν έγινε επειδή ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται παραπάνω, καθώς η υπέρβαση του προϋπολογισμού βαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα και τους γιατρούς.

«Πρόκειται για οικτρή πλάνη. Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (claw back).

Να σημειώσουμε δε ότι δε ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνει το 1δις €.

Επομένως οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ (ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις».

«Καταρρέουμε»

Ο κλάδος ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου της ανακοστολόγησης καθώς τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα καταρρέουν.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτή την άκριτη απόφαση και τους καλούμε: Είτε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή. Είτε να αυξήσουν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας από τις απανωτές μειώσεις των τιμών των εξετάσεων, τις εκπτώσεις (rebate) και τις επιστροφές χρημάτων (claw back) έχει φθάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, έστω και μικρή, θα επιφέρει άμεσα την πλήρη κατάρρευση όλων μας.
Εάν λοιπόν ο στόχος είναι να καταρρεύσουν οι μικρομεσαίοι και μικροί εργαστηριακοί γιατροί τότε ας προχωρήσουν σε αυτά τα σχέδια τους».

7 σχόλια:

  1. ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ-ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΧΡΕΟΠΥΥ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα κανουμε κατι γιαυτο η παλι......στα 4?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΑ 4 ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΡΕΤΣΙΝΙΑ.

      Διαγραφή
    2. Τα λαμογια εχουν ονομα επώνυμο και ιχνη, να τα απομονώσουν και να τους επιβάλλουν τα δέοντα και να αφήσουν τα περι συλλογικής ευθύνης κατα μέρος, αυτά ειναι ο προθάλαμος του κάθε φασισμού.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

      Διαγραφή
  3. πρωην νυν κ επομενοι υπαλληλοι του βαγγελη .διαμαρτυρομαστεαλλα τρεχουμε να υπογραψουμετις νεες ατομικες ,ραγιαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτον τον Βαγγελα(αφου εχει καταστρεψει ολοκληρο κλαδο)δεν του ειπε κανεις οτι υπαρχει και το προσδοκιμο ηλικιας?
      Απαγορευεται η εξαγωγη χρηματων στην αλλη ζωη.
      Προφανως δουλευει και δεν ξερει γιατι...
      Τοσο ανουσια η ζωη του??

      Διαγραφή
    2. συγκινηθηκε ο Βαγγελας απο την τοποθετηση σου.Αφου δεν μπορουμε να συνεννοηθουμε οι υπολοιποι ο Βαγγελας μας φταιει.

      Διαγραφή