Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές για τις άγριες περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα!

Δευτέρα 31 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Άρχισαν να στέλνονται τα σημειώματα στις φαρμακευτικές εταιρείες για τις περικοπές-επιστροφές χρημάτων (claw back) στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Μετρούν και ξαναμετρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν (claw back) λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Και αυτό διότι ήδη αρχίζουν να στέλνονται τα …πρώτα ραβασάκια για τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν για το 1ο εξάμηνο του 2016.

Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr ο μέσος όρος της επιστροφής θα αγγίξει το 30%, ποσοστό που θεωρείται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίαςπρωτοφανές αφού ποτέ δεν έχει φθάσει τόσο ψηλά η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να χρειαστεί να επιστραφούν τόσα χρήματα.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τον κλάδο, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, στον λανθασμένο υπολογισμό του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα στα 570 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες είναι πολύ υψηλότερες, αφού η συνολική δαπάνη αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του χρόνου κοντά στα 806 εκατ. ευρώ.

Με βάση τους τελικούς υπολογισμούς το claw back διαμορφώθηκε το 1ο εξάμηνο του 2016 στα 118 εκατ. ευρώ και αν η χρονιά εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο θα διπλασιασθεί και θα φθάσει στα 236 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα.

Στα 99 εκατ. ευρώ έφθασε η υπέρβαση στα φάρμακα των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ στα 19 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία έχει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι το claw back στα ιδιωτικά νοσοκομεία φθάνει στο 38% λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, τη στιγμή που τα νοσοκομειακά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές, στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο Ωνάσειο φθάνουν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του επίσημου φορέα τους τον ΣΦΕΕ, εξετάζουν πλέον και νομικά το ζήτημα ώστε να εξετασθεί εάν μπορεί τελικά να επιβληθεί τόσο μεγάλη υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων (claw back).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου