Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

86 νέες εξετάσεις μπαίνουν στη λίστα του ΕΟΠΥΥ

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Μόνο τη συμμετοχή τους θα πληρώνουν στο εξής οι ασφαλισμένοι σε μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΘΝΟΣ

Πρόκειται για 86 νέες εξετάσεις, οι οποίες θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, ενώ μέχρι τώρα το κόστος επιβάρυνε τους ασθενείς. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά την κοστολόγηση των εν λόγω πράξεων και την έγκρισή τους από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα το σύνολο των εξετάσεων αυτών, με τις τιμές που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και επί των οποίων θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τη συμμετοχή τους (15%). Μεταξύ των εξετάσεων που κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και δευτέρου επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), η αξονική στεφανιογραφία, το κολπικό υπερηχογράφημα και η μοριακή εξέταση (PCR) για τη γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).


Μειώσεις

Με την ίδια υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μειώνεται σημαντικά η ορθοπαιδική εξέταση, η οποία είχε προκαλέσει πρόσφατα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Μάριου Σαλμά. Πρόκειται για τη «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί το 2014 στα 1.500 ευρώ ως «κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» (ΚΕΝ). Η νέα τιμή της είναι σαφώς πιο χαμηλή, καθώς θα αποζημιώνεται στο εξής με συνολικά 300 ευρώ (150 ευρώ η ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ τα αναλώσιμα).

Πολύ χαμηλότερη τιμή δίνεται σε μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη. Πρόκειται για την «τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET ? CT)». Η εν λόγω εξέταση είχε τιμολογηθεί με 800 ευρώ και η νέα της τιμή είναι στα 400 ευρώ.

Με την υπουργική απόφαση κοστολογούνται και άλλες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού και τροφίμων και οι χημικές δοκιμές σε ύδατα, απόβλητα και έδαφος

Με την υπουργική απόφαση κοστολογούνται και άλλες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού και τροφίμων και οι χημικές δοκιμές σε ύδατα, απόβλητα και έδαφος. Ενδεικτικά αναφέρεται η μικροβιολογική ανάλυση πόσιμου νερού (30 ευρώ), ο έλεγχος για λεγιωνέλλα (30 ευρώ) και η μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων (15 ευρώ).

Οι διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν ένα «στοίχημα» για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Αναζητείται τρόπος καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, χωρίς να ξεπεραστούν τα στενά όρια του προϋπολογισμού του για εξετάσεις, ο οποίος είναι διαμορφωμένος οριακά πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τα συγκεκριμένα όρια, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ποσό δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Κάνουν, επίσης, λόγο για πολύ χαμηλές τιμές σε εξετάσεις ρουτίνας, όπως οι ακτινογραφίες, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με λιγότερο από 5 ευρώ.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους και να καταγράφονται σημαντικές υπερβάσεις από τα προϋπολογισθέντα ποσά. Ενδεικτικό είναι πως το 2015 η υπέρβαση για διαγνωστικές εξετάσεις ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η ίδια διαδικασία με εκείνη των φαρμάκων. Οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια) επιστρέφουν με τον τζίρο τους προς τον Οργανισμό το ποσό της υπέρβασης που τους αναλογεί, βάσει του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback). Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι πιο κοστοβόρες εξετάσεις είναι οι βιοχημικές, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα υπερηχογραφήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

4 σχόλια:

 1. Συνεπώς πρακτικά μηδενίζεται και για τους ακτινολόγους το cash flow. Παραμένουν μόνο οι αναιμικές συμμετοχές των ασφαλισμένων και η όποια προσδοκία πληρωμής από το εξάμβλωμα. Αν σ' αυτήν την εξέλιξη προσθέσεις 30% ασφαλιστικές εισφορές μένει ουσιαστικά βιώσιμος μόνο ο Βαγγέλης χάρη στις ιδιωτικές ασφάλειες. Πρώτη φορά αριστερά λέμε... Βαγγέλης all weather!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C.ΑΣΚΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιες βιοχημικες ειναι κοστοβορες βρε κερατα βερνικωμενα θα μας τρελανετε?Το σακχαρο με 1,5ευρω ουτε ο καφες δεν κοστιζει τοσο,για συνελθετε γιατι σιμα κοντα τα Γιαννενα θα σας θαψουν ζωντανους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ !!!ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!ΕΝΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...ΤΑ ΠΕΤΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή