Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Έως και δύο χρόνια αναμονή για χειρουργείο στα νοσοκομεία



Από τρεις μήνες στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και τα δύο χρόνια φτάνει η αναμονή σε δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε βασικά υλικά και εξοπλισμό.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) για κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ακόμη και σε μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας, είναι αποκαλυπτικά.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας, ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για επεμβάσεις ρουτίνας εμφανίζουν επιπλοκές και αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, χειρουργεία αναβάλλονται είτε επειδή δεν υπάρχει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά την επέμβαση είτε εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγου και των χαλασμένων διαγνωστικών μηχανημάτων.

Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο "Θριάσιο” από τα δώδεκα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα πέντε και ένα κατά περίπτωση, στο "Αττικόν” επτά παραμένουν κλειστά, στο "Έλενα” λειτουργούν μόλις δύο από τα τέσσερα χειρουργικά τραπέζια με αποτέλεσμα να διενεργούνται κατά μέσο όρο εξήντα χειρουργεία το μήνα όταν τα περιστατικά είναι τριπλάσια σε αριθμό, στο "Σισμανόγλειο” από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες οι τέσσερις είναι κλειστές, ενώ ακόμη και στο καινούργιο νοσοκομείο της Σαντορίνης το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις με συνέπεια τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο "Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης” και 24 μήνες στο "Παπαγεωργίου”. Και ο μακρύς κατάλογος των ελλείψεων συνεχίζεται και για άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Συνολικά στο ΕΣΥ υπολογίζεται πως υπάρχουν 25 χιλ. κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και 6 χιλ. οργανικές θέσεις γιατρών. Παρά το γεγονός πως ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει εξαγγείλει την πρόσληψη δύο χιλιάδων γιατρών κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2017 και έως το 2019, η πλειονότητα αφορά στην τοποθέτηση νοσηλευτών και προσωπικού τεχνικής υποστήριξης με κοινωφελή εργασία και συμβάσεις ενός χρόνου.

Από την άλλη, φέτος η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα των ελλείψεων και μπλοκάρει τη συντήρηση των μηχανημάτων, ενώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει σκαρφαλώσει στα 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η λίστα χειρουργείου- ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης του ασθενούς και το επείγον της επέμβασης- που έχει εξαγγείλει ο Π. Πολάκης δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του έτους.

Και κατά τη διάρκεια της δημόσια διαβούλευσης, υπό την οποία τέθηκε η εν λόγω υπουργική απόφαση, τα παραπάνω ζητήματα υποστελέχωσης των χειρουργικών αιθουσών και ελλείψεων υλικών τέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ πολλές ήταν οι μαρτυρίες για "φακελάκι” προκειμένου να επισπευστεί κάποια επέμβαση. 

Η λίστα έχει στόχο να μειώσει το χρόνο αναμονής από τις 1-2 εβδομάδες για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, έως τους έξι μήνες για περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη.

Αμφίβολο όμως είναι αν θα καταφέρει να περιορίσει και τη γραφειοκρατία στην κατάρτιση της σειράς προτεραιότητας για τα 456 χιλ. χειρουργεία που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου