Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Σε κλοιό νέων περικοπών οι δαπάνες της Υγείας



Στενεύουν τα περιθώρια χρόνου για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ζήτησαν από τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη σαφές χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, αλλά και επιτάχυνση των μέτρων για την περιστολή του εκτροχιασμού των δαπανών, τόσο στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, όσο και των διαγνωστικών εξετάσεων. 

Πρόκειται για υπερβάσεις που είχαν καταγραφεί ήδη από την αρχή της χρονιάς- και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό μέχρι και σήμερα- με το υπουργείο Υγείας όμως να ξεκινά τώρα να επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορέσουν να μειωθούν οι παραπάνω δαπάνες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Capital.gr, η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην τρόικα, που πλέον απαιτεί συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου και λεπτομερή ενημέρωση για την πρόοδο των μέτρων, κυρίως αυτών για τη συγκράτηση των κλειστών κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως οι δύο υπουργοί έχουν δεσμευτεί για μείωση του claw back στα φάρμακα (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) κατά 30% σε σχέση με το φετινό και για το 2018 επιπλέον κατά 30%.

Μεταξύ των νέων παρεμβάσεων που προωθούνται (σχέδιο που καταρτίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ) για τη συγκράτηση των προϋπολογισμών περιλαμβάνεται η εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης των φαρμάκων, η αναδιαμόρφωση των ποσοστών εκπτώσεων που γίνονται από τις επιχειρήσεις στον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η εισαγωγή νοσοκομειακού συνταγολογίου κυρίως για τις θεραπείες υψηλού κόστους, οικονομικές συμφωνίες που θα αφορούν το σύνολο ασθενών συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας ή δραστικής ουσίας των φαρμάκων και ο επανασχεδιασμός της τιμής αποζημίωσης. Έως το τέλος του έτους τέλος θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι τεράστια. Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η μείωση των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους φέτος δεν ξεπερνά το 7%.Την ίδια στιγμή ωστόσο, η υπέρβαση στις δαπάνες φαρμάκου έφτασε τα 216 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο έναντι 152 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. 

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα κλείσουν τη χρονιά με υστέρηση που θα προσεγγίσει στην καλύτερη περίπτωση τα 220 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό που όρισε το υπουργείο Υγείας Εκτός ελέγχου και οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ που ισχύουν από τις αρχές του έτους. Το πρώτο εξάμηνο η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου