Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Δήλωση Πάνου Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, 27-10-2016

Σχετικά με χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου

Αποτέλεσμα εικόνας για παπανικολαου παναγιωτηςΥπενθυμίζω πως τις προάλλες (4/10) όταν ο κ. Πολάκης είχε δηλώσει (επίσημα με δελτίο τύπου) πως θα προσληφθούν "με τα λεφτά των καναλαρχών" 4000 νοσηλευτές με ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ και ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, είχα πει δημόσια πως αυτή η ρύθμιση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Οι ελαστικές και προσωρινές σχέσεις εργασίας στην δημόσια περίθαλψη όχι μόνο θίγουν κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών, όχι μόνο προωθούν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας (π.χ. το επικουρικό προσωπικό μισθοδοτείται από τα "ίδια έσοδα" των νοσοκομείων) αλλά επίσης έχουν διαχρονικά ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ να έχουν στοιχειώδη λειτουργικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των ΜΕΘ. Από τον 11/2015 είχαμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε επίσημη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ πως η πρόθεση κάλυψης κενών με 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές μέσω του ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ με αισχρές σχέσεις εργασίας - "μπλοκάκια" θα αποτύχει πάλι, όπως είχε αποτύχει άλλες 2 φορές τα προηγούμενα 6 χρόνια. Είχαμε απαιτήσει τα κενά αυτά να καλυφθούν με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Δυστυχώς, δεν είχαμε εισακουστεί. Ο κ. Ξανθός είχε πει τότε πως ... "το κάνουμε για ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ (!) για να έρθουν γρήγορα" ... Το αποτέλεσμα : 11 ολόκληρους μήνες μετά, από τους 100 γιατρούς έχουν πάει στις ΜΕΘ μόνο οι 52 και από τους 400 νοσηλευτές μόνο οι 212 (τα νούμερα από πρόσφατη δήλωση του ίδιου του κ. Πολάκη). Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς παραμένουν "μπαλάκι" στον δικομματικό καυγά και στις δικαστικές προσφυγές ... και μάλιστα, λόγω της διένεξης αυτής (με το φύγε - έλα του Γιαννόπουλου και την συνεπαγόμενη διοικητική δυσλειτουργία), αυτοί οι μισοί που έχουν ήδη πάει παραμένουν καιρό απλήρωτοι ... και μάλιστα πολλοί από τους 52 γιατρούς όταν πληρώνονταν έπαιρναν λιγότερα από 700 τον μήνα καθαρά (!) λόγω της αισχρής "σύμβασης - μπλοκάκι" του ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι επιτέλους πως με εργαζόμενους λάστιχο δημόσια υγεία δεν γίνεται.

Η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί πως τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6600 (οι 600 θέσεις επιμελητών που έχουν ήδη προκηρυχθεί και οι 6000 των οποίων εξαγγέλθηκε η προκήρυξη για την τριετία 2017-2019) και αντίστοιχα τα κενά σε νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και τεχνολογικό εργαστηρίων τουλάχιστον 30000. Τα κενά αυτά πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες οργανικές θέσεις. 

Πρέπει επίσης να αντιληφθούν όλοι πως το πραγματικό εμπόδιο είναι το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - μνημονιακών κυβερνήσεων που επί χρόνια υλοποιεί την πολιτική πλήρους ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης και πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών.

Όλα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου