Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Καυτό ραντεβού τρόικας- υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα



Ο συνεχής εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του φαρμάκου, ο ακόμη πιο σφιχτός έλεγχος των δαπανών και η πρόοδος στην αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων συνθέτουν την "καυτή ατζέντα” στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στελέχη του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, μέχρι την αποχώρηση των ελεγκτών της τρόικα από την Αθήνα, να υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κάτι που θα εξαρτηθεί όπως όλα δείχνουν από την έκβαση των σημερινών επαφών.

Στο επίκεντρο πιο συγκεκριμένα αναμένεται να τεθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο κλειστό κονδύλι για τα φάρμακα, τόσο του ΕΟΠΥΥ, όσο και των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία σύμφωνα τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να ξεπεράσει τα 630 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 35% σε σύγκριση με πέρσι.

Η ενημέρωση που θα δοθεί από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας είναι καθοριστική, δεδομένου πως η τρόικα έχει δώσει τελεσίγραφο για μείωση της υπέρβασης κατά 30% μέσα στην επόμενη χρονιά, ήτοι- με τα σημερινά δεδομένα- τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ. Και αυτή θα είναι η πρώτη φάση της περιστολής, καθώς και το 2018 το ύψος των επιστροφών που παρακρατείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα” στον προϋπολογισμό (claw back) θα πρέπει να μειωθεί 30% επιπλέον.

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους θεσμούς για την πορεία του προϋπολογισμού του φαρμάκου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Μόνο το πρώτο εξάμηνο, το έλλειμμα επισήμως άγγιξε τα 2016 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός της υπέρβασης όπως λέει το ρεπορτάζ συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες. 

Οι δανειστές πιέζουν σε όλους τους τόνους να δοθεί τέλος στα υπέρογκα ελλείμματα που καταγράφει ο ΕΟΠΥΥ και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παρόχων, οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλεται στις ελλειμματικές αποδόσεις των εισφορών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημαντικές καθυστερήσεις όμως σημειώνονται και στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς προμηθευτές των νοσοκομείων και παρόχους του ΕΟΠΥΥ (ιδιωτικές κλινικές, φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα), γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια.

Αυστηρές είναι οι εντολές που έχουν δώσει οι θεσμοί και όσον αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων, ειδικά στα νοσοκομεία, ως επιπλέον μέτρο για τη συγκράτηση των δαπανών. Μεγάλα περιθώρια χρόνου δεν υπάρχου, αφού σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο, μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέτρα ώστε η αύξηση του μεριδίου γενόσημων στο ΕΣΥ να έχει αγγίξει το 50%, ενώ το μερίδιο προμηθειών των νοσοκομείων για φάρμακα με δραστική ουσία να έχει ανέλθει στα 2/3 του συνόλου.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου