Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Έφυγε ο Κώστας Στεφανής

Κυριακή 30 Οκτώβριος 2016
Health Report.gr

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ψυχιατρικής πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

Στα 88 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός καθηγητής ψυχιατρικής και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

Ο Κ.Στεφανής έγινε ευρύτερα γνωστός στο Πανελλήνιο από τη στενή του σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο τον συνέδεε φιλία χρόνων, ενώ υπήρξε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (2012) οπότε και αντικατέστησε τον Αλέκο Παπαδόπουλο μετά από σύγκρουση του δεύτερου με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Ο Κώστας Στεφανής, γεννήθηκε το 1928. Έχει δύο γιους και μία κόρη.

Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύθηκε στη νευρολογία και ψυχιατρική (1953-1956) και εργάστηκε ως επιμελητής στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού από το 1957 έως το 1960.

Το διάστημα 1960-1965, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ (ΗΠΑ) και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο »Saint Elisabeth» της Ουάσιγκτον.

Το 1966, αναγορεύτηκε υφηγητής της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε εντεταλμένος υφηγητής έως το 1970, οπότε εξελέγη καθηγητής της Ψυχιατρικής και τοποθετήθηκε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Από το 1977 έως το 1983, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας, της οποίας εξελέγη πρόεδρος το 1983 και παρέμεινε έως το 1990.

Ως διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου πρωτοστάτησε στον εκσυγχρονισμό της και στη δημιουργία ειδικών μονάδων και κέντρων, όπως το πρώτο κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας (1979), η πρώτη μονάδα εργασιακής ψυχιατρικής (1986), το πρώτο τμήμα επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών (1987).

Ασχολήθηκε με την εργαστηριακή έρευνα στους τομείς της πειραματικής νευροφυσιολογίας και ψυχοφαρμακολογίας, νευροψυχοχημείας, πειραματικής ψυχολογίας, κλινικής ψυχοφυσιολογίας.

Είχε δημοσιεύει πολλές μελέτες και έχει συνεργαστεί σε ειδικές μονογραφίες και βιβλία.

Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου