Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ποιος θα πληρώσει τα κλεμμένα;



Health view.gr

Ποιος θα πληρώσει τα κλεμμένα; Η πρωτοφανής ληστεία στην κεντρική φαρμακαποθήκη του Ρέντη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, ξάφνιασε πολλούς δημιουργώντας ερωτηματικά για το πως, αλλά όχι για το γιατί. 

Με το λαθρεμπόριο φαρμάκων να είναι σχεδόν τόσο επικερδής επιχείρηση, όσο και η παράνομη διακίνηση καυσίμων, όλοι μπορούν να καταλάβουν το γιατί. 

Εξάλλου όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Λουράντος, τα φάρμακα αυτά "φεύγουν" στο εξωτερικό για να πουληθούν στη μαύρη αγορά σε τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή. Οπότε εάν η αποτίμηση της ζημιάς σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για τους ληστές, που με την ησυχία τους μπήκαν εκείνο το βράδυ στην αποθήκη, ακινητοποιώντας τους άοπλους φρουρούς και παραμένοντας στο χώρο για ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα, αδιαφορώντας για τις κάμερες, τα κέρδη είναι πολλαπλάσια.

Εγείρεται όμως ένα κλασικό ερώτημα που αυτή τη στιγμή απασχολεί τις εταιρείες και είναι το εξής: ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο και εν προκειμένοις ποιος θα πληρώσει το clawback; 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που μέχρι πρότινος είχαν συναντήσει αρκετές φορές "τοίχο" από το υπουργείο φαίνεται ότι τελικά κατάφεραν και βρήκαν ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την Αριστοτέλους. Έτσι παρά τις αρχικές ανησυχίες για την καταβολή του clawback των πανάκριβων φαρμάκων που έκαναν φτερά άνθρωποι από τη φαρμακοβιομηχανία δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η φωνή της λογικής. 

Ελπίζουν ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να διευθετηθεί το θέμα αν και υπάρχουν κάποιοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Η φωνή της λογικής λέει επίσης ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος φύλαξης των συγκεκριμένων φαρμάκων, γιατί όπως είπαμε μπορεί να αναρωτιόμαστε για το πως έγινε η ληστεία αλλά δε χρειάζεται να αναρωτηθούμε το γιατί. Είναι σχεδόν ακριβώς αυτό που είχε πει ο Σπύρος Καλογήρου στη θρυλική "Λόλα". Είναι πολλά τα λεφτά ...Σωτήρη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου