Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τα απόνερα της απόφασης του ΣτΕ στην Υγεία


Στον «αέρα» βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας, μετά την – αναμενόμενη για πολλούς – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει από κοινού οι κ.κ. Παππάς και Πολάκης την επομένη της ολοκλήρωσης της σχετικής δημοπρασίας, τα χρήματα από την πώληση των αδειών θα αξιοποιούνταν για την χρηματοδότηση επιπλέον 4.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε νοσοκομεία και άλλες δομές (εδώ). Πριν καλά-καλά περάσει ένας μήνας, όμως, η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αντισυνταγματικότητα του «νόμου Παππά».

«Με την απόφαση αυτή, παρεμβάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα για την κοινωνία, παγώνουν» αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», σημειώνοντας ότι το ΣτΕ ακυρώνει μια κεντρική πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Η «τύχη» των προσλήψεων αυτών θα κριθεί – κατά την Αριστοτέλους – από το περιεχόμενο της ρύθμισης «γέφυρα» που θα φέρει ο Υπουργός Επικρατείας.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε από αυτό το σχεδιασμό» τονίζει σχετικά ο Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ακυρωθεί αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα πάντως με την κριτική της ΠΟΕΔΗΝ, οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι επιδοτούμενες στο 100% από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια, έχει υποστηρίξει η Ομοσπονδία, η Κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σκοπό να διαθέσει στην Υγεία τα χρήματα που συγκέντρωσε από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από την πλευρά της, δεν έχει προχωρήσει σε σχετική διάψευση μέχρι σήμερα. Ούτε όμως έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι 4.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας εντάσσονται στις 10.000 προσλήψεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα μήνα πριν τη δημοπρασία και χωρίς προφανώς να γνωρίζει κανείς τότε το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρώνονταν, για να προγραμματίσει συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων…

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η Κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει καθαρά και οι εξαγγελθείσες προσλήψεις να υλοποιηθούν κανονικά.

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΜΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΑ....ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή