Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η Υγεία “απέναντι” στους Θεσμούς


Στις συναντήσεις που πραγματοποιούν στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να συμπεριληφθούν και στελέχη της Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο μεν, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δε.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Σ. Μπερσίμης έχει προγραμματιστεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 10.00, με τον επικεφαλής για τον τομέα της Υγείας, G. Carone. Η συνάντηση ανάγεται σε συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς η ηγεσία ή υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας ενδέχεται (χωρίς να έχει καθοριστεί έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις) να έχει σχετικό ραντεβού αύριο, Τετάρτη.

Οι πληροφορίες του Virus θέλουν, πάντως, η ατζέντα της συζήτησης να αφορά εξ ολοκλήρου θέματα δαπανών, προϋπολογισμών και φυσικά της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ, αλλά και του ΕΣΥ συνολικά, αφού το θέμα είναι κεντρικό στη συζήτηση με τόσο με τους εκπροσώπους του καρτέτου, όσο και με τους ευρωπαϊκούς εταίρους, ειδικότερα.

Χθες, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που απεστειλε η Αθήνα για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Τα ληξιπρόθεσμα και η τακτοποίηση οφειλών του ΕΟΠΥΥ αποτελούν άλλωστε και τη “σημαία” του Οργανισμού. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Οργανισμού στο πρόσφατο συνέδριο MedTech. ”Δεν ξέρω τι ίσχυε έως σήμερα, αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποτελεί πλέον μαύρη τρύπα”, σημείωσε ο κ. Μπερσίμης, αναφερόμενος στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα (εδώ) αλλά και τη διαδικασία αποπληρωμής τους, καθώς φέρεται να έχει καταβάλει πάνω από 300 εκατ. ευρώ προς διάφορους παρόχους. Πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν καταβάλλει τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό Υγείας (εδώ).

Η συζήτηση λογικά θα κατευθυνθεί και στην “καυτή πατάτα” του clawback, όχι μόνο στον τομέα του Φαρμάκου, όπου υπάρχει η δέσμευση για μείωση του κατά 30% το 2017 και το 2018 και αναμένεται να εξεταστούν οι προτάσεις του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης (εδώ), αλλά και συνολικότερα στην υπέρβαση των δαπανών τομέων, όπως οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Στη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργείου η συζήτηση γύρω από προϋπολογισμούς και δαπάνες αναμένεται να διευρυνθεί στο σύνολο του χώρου της Υγείας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, οι Θεσμοί θα συναντηθούν μετά το μεσημέρι με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στους τομείς Ενέργεια-Περιβάλλον και Δημόσια Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου