Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δαπάνες και οι υπερβάσεις τους στο μικροσκόπιο των θεσμών


Μακράς διάρκειας ήταν η συνάντηση των Θεσμών με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Όπως έγραψε το Virus, η συζήτηση κινήθηκε, αναπόφευκτα, γύρω από θέματα δαπανών, προϋπολογισμών και φυσικά της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών (εδώ). Βέβαια, τα θέματα του ΕΟΠΥΥ φέρονται να μονοπώλησαν την κουβέντα, με τον πρόεδρο του φορέα, Σ. Μπερσίμη να παρουσιάζει όλα τα μέτρα, τις παρεμβάσεις και τις δομικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη ή θα εφαρμοστούν στον Οργανισμό, κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, φαρμάκου, διαγνωστικών κλπ.

Η ανησυχία των εκπροσώπων των θεσμών εστιάστηκε στην υπέρβαση των δαπανών, με τον επικεφαλής για τον τομέα της Υγείας, G. Carone να διερωτάται αρχικά τι κινήσεις γίνονται με στόχο τον έλεγχο και εξορθολογισμό τους. Μετά την παρουσίαση, που διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και την οποία παρακολούθησε στενά ο κ. Carone, υποβάλλοντας αρκετά ερωτήματα, αλλά κυρίως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την πορεία τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αίσθηση ήταν πως ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Θέματα αρμοδιότητας ΕΟΦ, μεταξύ αυτών το κοινό “αγκάθι” της φαρμακευτικής δαπάνης και της υπέρβασης της, συζήτησε με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, η πρόεδρος του Οργανισμού, Κ. Αντωνίου. Αλλά τα “σπουδαία” , τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, αναμένονται σήμερα, που οι θεσμοί αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Με τα μεγάλα νομοσχέδια (ΠΦΥ, Ψυχική Υγεία κλπ) να επίκεινται, η σημερινή συνάντηση μπορεί να δώσει και την κατεύθυνση (πράσινο φως ή αναπροσαρμογές) την πορεία υλοποίησης των μέτρων.

Πάντως, ο Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε χθες με τον απερχόμενο γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Richard Bergström, ο οποιος συμμετέχει στο 2ο eHealth forum. Οι δύο άνδρες μιλήσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις προσπάθειες εξορθολογισμού του.

“Πρέπει να αποκτήσουμε ένα μοντέλο για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων στον τομέα του καρκίνου”, φέρεται να τόνισε στον Υπουργό, ο κ. Bergström, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα αποδοτικότερο σύστημα αποζημίωσης των θεραπειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου