Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Στο κόκκινο τα χρέη των νοσοκομείων



"Βαρέλι δίχως πάτο" τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα,ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό. Παρά την αποδέσμευση 603 εκατ. ευρώ που έλαβαν από την δόση της δανειακής σύμβασης της πρώτης αξιολόγησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων, η μαύρη τρύπα στο ταμείο του ΕΣΥ δεν κλείνει, με το ύψος των οφειλών προς τους προμηθευτές να ξεπερνά πλέον το 1,2 δισ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανόν να έχουν αγγίξει ακόμη και το 1,3 δισ.

Η πορεία των χρεών των νοσοκομείων ακολουθεί ήδη από την αρχή της χρονιάς ανεξέλεγκτη πορεία: το Δεκέμβριο του 2015 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 931 εκατ. ευρώ, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στο 1,12 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στο 1,14 δισ. το Μάιο και στο 1,18 δισ. τον Ιούνιο, ενώ προμηθευτές και εργαζόμενοι των νοσοκομείων εκτιμούν πως τα ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευτούν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Αιτία, όπως εξηγούν, ο μειωμένος φετινός προϋπολογισμός του ΕΣΥ, που για το σύνολο του έτους δεν ξεπερνά το 1.156 δισ. ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015. Το πλέον ανησυχητικό όμως, συμπληρώνουν οι προμηθεύτριες εταιρείες, είναι πως και τη χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017, προβλέπεται η ίδια ασφυκτική χρηματοδότηση.

Αν μάλιστα στα χρέη των νοσοκομείων προστεθούν και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς και άλλους παρόχους, ύψους 1,5 δισ., τότε ο συνολικός λογαριασμός των χρεών εκτινάσσεται στα 2,7 δισ. ευρώ, με αυξητικούς ρυθμούς. Είναι δε ενδεικτικό πως νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ δημιουργούν κάθε μήνα νέες υποχρεώσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ μόνο για φάρμακα.

Ακόμη και η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 40 εκατ. ευρώ που έλαβαν τα νοσοκομεία, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί ο ομαλός εφοδιασμός τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό δεν έχει περιορίσει τις ελλείψεις.

Ούτε στο άλλο μέτωπο των νοσοκομείων, αυτό των προσλήψεων, η κατάσταση είναι καλύτερη. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, το προσωπικό μειώθηκε 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες, ενώ επιπλέον δέκα χιλ. μόνιμοι υπάλληλοι των νοσοκομείων έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και αναμένεται τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς να ασκήσουν το δικαίωμα μέσα στο έτος 2017.

Από την άλλη, η κάλυψη 4.000 θέσεων έως τις αρχές του Ιανουαρίου, παρά τις του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, δεν αφορούν μόνιμες θέσεις, αλλά συμβάσεις με διάρκεια ενός έτος, κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες είναι επιδοτούμενες εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι ομοσπονδίες εργαζομένων, σε όλη τη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν 25 χιλ. κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και 6 χιλ. οργανικές θέσεις γιατρών. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου