Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Διάκριση των ΚΕΠΑ σε βάρος των αυτιστικών ατόμων


Σε πρόσθετη ψυχική και σωματική επιβάρυνση καθώς και σε οικονομική αιμορραγία, εξαναγκάζονται οι γονείς των ατόμων με αυτισμό, εξαιτίας της συστηματικής παραβίασης της νομοθεσίας – ηθελημένα ή αθέλητα – από τις αρμόδιες κατά υπηρεσία γραμματείες των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας.

Όπως καταγγέλλει η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (ΕΟΔΑΦ), παρά τις σαφείς από το νόμο διατάξεις αναφορικά με την επ’ αόριστον διάρκεια της συγκεκριμένης πάθησης από τις 18/11/13 και μετά, παρατηρείται το φαινόμενο να αποδίδεται ξαφνικά ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% ή να δίνεται γνωμάτευση μόνο για 2 χρόνια.

Για απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των ατόμων που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα και των οικογενειών τους, κάνει λόγο μιλώντας στο Virus ο πρόεδρος της ΕΟΔΑΦ, Ιωάννης Σταυρόπουλος. “Δεν γίνεται ένα αυτιστικό άτομο μετά από 10 χρόνια ξαφνικά να λένε ότι θεραπεύτηκε. Αυτό σημαίνει είτε ότι υπάρχουν εντολές για περικοπές με κάποιο αντάλλαγμα, είτε ότι εκβιάζουν για να πάρουν λάδι” αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, άλλωστε, το 80% των περιπτώσεων για τις οποίες έχει γίνει ένσταση τελικά δικαιώθηκαν.

“Εμείς ζητάμε την εφαρμογή του νόμου καταρχήν, καθώς και την αποσαφήνισή του με ερμηνευτικές εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες” τονίζει ο κος Σταυρόπουλος. “Θα πρέπει, επίσης, κάποτε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία” προσθέτει, σημειώνοντας ότι πολλά αυτιστικά άτομο πλέον ζουν μόνο από το πενιχρό επίδομα που δικαιολογεί η πάθησή τους ή τυχόν άλλες οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα όταν αυτές κόβονται να οδηγούνται στην εξαθλίωση και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις και στην αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου