Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΣΚΕ: Κοστολόγηση νέων εξετάσεων Όχι στον αφανισμό των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη

Αθήνα 25/10/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Κοστολόγηση νέων εξετάσεων 

Όχι στον αφανισμό των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών

Η ΠΟΣΚΕ από μηνών έχει θέσει σε όλους τους υπευθύνους το θέμα της κοστολόγησης νέων εξετάσεων και της πληρωμής τους από τον κλειστό προϋπολογισμό, που αυτόματα θα σήμαινε αύξηση του clawback και αφανισμό των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, εργαστηρίων και μικρών πολυϊατρείων που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν, προς όφελος μεγάλων αλυσίδων που πλέον θα μονοπωλήσουν τον χώρο της Υγείας.

Το θέμα ετέθει και από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, ιδρυτικού μέλους της ΠΟΣΚΕ, προ μηνών και παράλληλα με Δελτίο Τύπου στις 13/10/2016 (για ΔΤ πατήστε εδώ)

Η όποια νέα κοστολόγηση εξετάσεων πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ή πληρωμή τους από ανεξάρτητο νέο κωδικό στον οποίο θα μεταφερθούν αδιάθετα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, εκτός των ήδη υπαρχόντων κωδικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ύψους 302.000.000 ευρώ και 26.100.000 ευρώ αντίστοιχα. Κάθε άλλη ενέργεια θα είναι καταστροφική για τα εργαστήρια και ιατρεία και όσοι είναι δημιουργοί τέτοιων σχεδίων ας αναλογιστούν την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι των ιατρών που αφανίζονται.

Γιατί Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν υπάρχει

-------------------------------------------------------------------------------

 Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Δελτία Τύπου 

Από μηνών υπάρχει έντονη πίεση για κοστολόγηση από το ΚΕΣΥ νέων εξετάσεων σε όλες τις ειδικότητες. Στα πλαίσια αυτά υπήρξε συζήτηση στο ΔΣ της Ε.Κ.Ε. για την κοστολόγηση του Stress Echo και υπήρξε ομόφωνη απόφαση μετά από εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε.Κ.Ε κ. Φώτη Πατσουράκου η όποια κοστολόγηση να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βαρύνει τον υπάρχοντα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή δεν θα είναι μέσα στον κλειστό προϋπολογισμό των 302.000.000 για εργαστηριακές εξετάσεις ή των 26.100.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις. Το θέμα αυτό τέθηκε επίσης και στην συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ, όπου επισημάνθηκε ότι η όποια νέα κοστολόγηση ιατρικών πράξεων θα επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα σημαίνει αύξηση του Rebate και Clawback που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 50%. Οποιαδήποτε λοιπόν περαιτέρω αύξηση θα σημαίνει μη βιωσιμότητα των Ιατρών σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.


Προτάθηκε στην αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ η όποια κοστολόγηση νέων πράξεων και φυσικά του Stress Echo να συνοδεύεται και από εισήγηση ότι θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ από ξεχωριστό κωδικό, ανεξάρτητο των υπαρχόντων για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτοι ως προς το ύψος τους, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό για τις ανάγκες της ΠΦΥ.

Καλούμε λοιπόν τους υπεύθυνους να μην προχωρήσουν σε νέες κοστολογήσεις ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους από νέους κωδικούς και φυσικά, οι εξετάσεις αυτές να μην υποτιμολογηθούν γεγονός που θα σημαίνει αδυναμία εκτελέσεως τους από μικρά εργαστήρια και Πολυιατρεία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους για το ότι η όποια νέα κοστολόγηση εξειδικευμένων πράξεων που εκτελείται σε μεγάλες κυρίως διαγνωστικές μονάδες ή η υποκοστολόγηση τους και η μη πληρωμή τους από ανεξάρτητο κωδικό, πέραν των υπαρχόντων, θα είναι ταφόπλακα για τον εξαθλιωμένο πλέον ελευθεροεπαγγελματία Ιατρό.

Μετά τιμής


Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος  Δημόπουλος Βασίλειος

2 σχόλια:

  1. Η ΠΕΕΒΙ άφαντη.Ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ.ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή