Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10

Panagiotis G Papanikolaou

Δήλωση Πάνου Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, εκπροσώπου του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή 

Στα πλαίσια της σημερινής κινητοποίησης διαμαρτυρίας για το θέμα των Επικουρικών γιατρών που καλέστηκε από την ΕΙΝΑΠ μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η πρόεδρος και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, καθώς και Επικουρικοί γιατροί. 

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το χάσμα απόψεων και αντίληψης μεταξύ των μαχόμενων γιατρών από την μια, και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από την άλλη. 

Οι γιατροί για ακόμα μια φορά έθεσαν το αυτονόητο αίτημα της άμεσης κάλυψης όλων των αναγκών με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις που όλες θα μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ταυτόχρονα την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και προσωρινής εργασίας. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αντίθετα επιμένει στην λογική διατήρησης των μορφών προσωρινής και ελαστικής εργασίας στις οποίες θα εναλλάσσονται και θα ανακυκλώνονται διαρκώς διαφορετικοί εργαζόμενοι και οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από τα «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων περίθαλψης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός ισχυρίστηκε πως η μαζικοποίηση του πληθυσμού των Επικουρικών γιατρών και οι νέες διαδικασίες στον τρόπο διορισμού τους ήταν ο μόνος «γρήγορος» τρόπος για να καλυφθούν κενά στο σύστημα. Επέμεινε στην λογική της διαρκούς «εναλλαγής» διαφορετικών Επικουρικών γιατρών στην ίδια θέση για κάθε ετήσια θητεία. Επανέλαβε πως δήθεν οι ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαδικασία έστω και αυτών των λίγων εκατοντάδων μόνιμων θέσεων Επιμελητών που έχουν προκηρυχθεί είναι στους γιατρούς και όχι στο κράτος. Δήλωσε για μια ακόμα φορά την εξαγγελία για 2000 ακόμα τέτοιες προκηρύξεις ως το τέλος του 2017, και επανέλαβε ακόμα μια φορά την υπόσχεση για μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ομολόγησε πως υπάρχουν αυστηροί οικονομικοί περιορισμοί τόσο όσον αφορά το μόνιμο όσο και το επικουρικό προσωπικό (ανώτατο όριο κονδυλίου για το σύνολο του επικουρικού προσωπικού 86 εκ ευρώ για το 2016, το οποίο αν και αυξημένο σε σχέση με τα 34 εκ του 2015 φυσικά παραμένει ανεπαρκέστατο) και επέμεινε στην λογική «το κάθε νοσοκομείο ζητά ανάλογα με το τι μπορεί να χρηματοδοτήσει από τα ίδιά του έσοδα». 

Οι εκπρόσωποι των γιατρών με συγκεκριμένα παραδείγματα δείξαμε πως : 

1) Ο «θεσμός» της προσωρινής – ελαστικής εργασίας έχει οδηγήσει – πέρα από την αδικία για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς και τους λοιπούς υγειονομικούς – για άλλη μια φορά σε τραγικά αδιέξοδα. Η αποτυχία για μια ακόμα φορά της κάλυψης των κενών στις ΜΕΘ με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επίσης, είναι πλήρως αντιεπιστημονικό και απρόσφορο για την λειτουργία των νοσοκομείων και των τμημάτων να υπηρετεί σε μια θέση Επικουρικού κάποιος ειδικευμένος γιατρός μόνο για ένα έτος μέσα στις γνωστές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και μετά να φεύγει για να «έρθει ο επόμενος» διακόπτοντας την επιστημονική συνέχεια, καθώς και την συνέχεια στην περίθαλψη των ασθενών. 

2) Πολλά τμήματα νοσοκομείων σήμερα στηρίζουν λόγω υποστελέχωσης πλήρως την λειτουργία τους στους Επικουρικούς γιατρούς, και σε περίπτωση απόλυσής τους κινδυνεύουν άμεσα με λειτουργική κατάρρευση. 

3) Οι Επικουρικοί γιατροί αντιμετωπίζονται στην πράξη ως επιστημονικό προσωπικό Β κατηγορίας, αφού δεν τους αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια. 

4) Η επιμονή στην διατήρηση του θεσμού της προσωρινότητας – ομηρίας οδηγεί κοντά στα άλλα και σε εξώφθαλμες διακρίσεις, όπως με την πρόσφατη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται ως 30/9/17 η θητεία μόνο 400 από τους 1600 σήμερα υπηρετούντες Επικουρικούς γιατρούς. 

5) Η λογική της χρηματοδότησης από τα «ίδια έσοδα» του νοσοκομείου της μισθοδοσίας των Επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού αναπόφευκτα οδηγεί στην πλήρη επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νοσοκομείου με πληρωμή εξετάστρων ή και νοσηλείων από τις τσέπες των ίδιων των ασθενών. 

6) Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων Επιμελητών Β ανήκουν 100% στην πολιτεία, που εδώ και πάνω από 6 χρόνια εφευρίσκει και δημιουργεί διαρκώς νομικά και γραφειοκρατικά κωλύματα έτσι ώστε να εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τους εκάστοτε υπουργούς χιλιάδες τέτοιες θέσεις και να μην καλύπτονται ποτέ. 

7) Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφού η πολιτεία επίσημα ομολογεί πως 

Α. Οι Επικουρικοί γιατροί δεν καλύπτουν έκτακτες αλλά πάγιες ανάγκες και 
Β. Οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς είναι πάνω από άλλες 6000 θέσεις εκτός από αυτές τις θέσεις Επιμελητών που ήδη έχουν προκηρυχθεί (σύνολο τουλάχιστον 6700), 

θα πρέπει να μην απολυθεί κανένας από τους 1600 σήμερα υπηρετούντες Επικουρικούς και επίσης να απορροφηθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 620 που έχουν κάνει αίτηση για θέση Επικουρικού στις ΥΠΕ. 

Επιγραμματικά, εμείς επιμένουμε στον διορισμό των γιατρών σε μόνιμες οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και στην κατάργηση του θεσμού της προσωρινότητας και της ομηρίας. Η κυβέρνηση αντίθετα επιμένει στην απόλυση των Επικουρικών γιατρών και στην διατήρηση – διαιώνιση του θεσμού προσωρινότητας και ομηρίας. 

Αφού για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε αυτή η μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ μαχόμενων γιατρών – πολιτικής ηγεσίας, απευθύναμε έκκληση τουλάχιστον να δοθεί παράταση θητείας σε ΟΛΟΥΣ τους σήμερα υπηρετούντες Επικουρικούς. 
Ο υπουργός δεσμεύθηκε να απαντήσει ως αύριο σε αυτήν την έκκληση. 

Μετά τα παραπάνω, είναι αυτονόητο πως η αυριανή συγκέντρωση Επικουρικών γιατρών Αθήνας – Πειραιά που καλεί η ΕΙΝΑΠ μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (Τρίτη 25/10, 7 μμ) στο Αμφιθέατρο του «Σωτηρία» πρέπει να είναι μαζική για να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου