Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο τύπου ΙΣΠατρών: Το κόστος της υγείας των πολιτών φορτώνεται στους απλήρωτους ιατρούς μέσω clawback

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 11418/25-10-2016

Η καθολική κάλυψη των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, αποτελεί στόχο των πολιτικών δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος που προστίθεται με τις 86 νέες εξετάσεις, που πλέον καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.

Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση αποτελεί καίριο πλήγμα στην ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή «καταλήστευση» του πενιχρού εισοδήματος των «απλήρωτων» ιατρών μέσω μηχανισμών «κουρέματος» – clawback, που αγγίζει συχνά το 45-50% των δεδουλευμένων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, παρότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας που έχει ήδη εκτελεσθεί για άλλους κλάδους.

Απλήρωτοι παραμένουν και οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάιο του 2016, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι πληρωμές του 10% από το 2012 και εντεύθεν.

Και ενώ η ρευστότητα των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων βρίσκεται στο «κόκκινο», λόγω των χρεών προς τους προμηθευτές, τη μισθοδοσία προσωπικού, δάνεια και έξοδα συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού, προστίθενται υπηρεσίες προς τους πολίτες, στα πλαίσια μιας «ανέξοδης» κοινωνικής πολιτικής με «καταλήστευση» πόρων από τους ιατρούς.

Από τη μία συντελείται συστηματική οικονομική καταστροφή του ιατρικού δυναμικού της χώρας, το οποίο οδηγείται σε μετανάστευση προς άλλες χώρες και από την άλλη η εξάπλωση των ομίλων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην υγεία είναι ραγδαία και αλματώδης.

Η Πρόεδρος         Ο Αντιπρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής  Γεώργιος Πατριαρχέας

4 σχόλια:

  1. Το αντιλαμβανεται, το αντιλαμβανεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ 58% ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΣΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ.ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΜΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι δεν είναι μόνο στενή ψηφοθηρική πολιτική, είναι εθνικό ζήτημα προ των πυλών η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Μιας και ένα ποσοστό των συντάξεων πληρώνεται ήδη από την περίθαλψη και μιας και ο κόσμος έχει ήδη απαξιώσει το θέμα της σύνταξης δεν υπάρχει πλέον κίνητρο ασφάλισης στον ελεύθερο επαγγελματία ... Με απλά λόγια εαν κάποιος δεν έχει μικρά παιδιά ή έγκυο γυναίκα γιατί να καταβάλει σαν χαζός τα 5χιλιαρα στον ΟΑΕΕ ,ΕΤΑΑ κλπ? Το ίδιο και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ΙΚΑ - θα απαιτήσουν λιγότερες κρατήσεις για τον κλάδο της περίθαλψης, κοινώς το σύστημα θα καταρρεύσει σε έναν μήνα..
    Ενώ τώρα αν γνωρίζουν ότι μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά ιατρεία-πολυιατρεία και να βοσκάνε όσο θέλουν τότε η περίθαλψη-στον τομέα της διάγνωσης-δεν απαξιώνεται και θα συνεχίζουν να πληρώνουν και τον Κατρούγκαλο..

    Με τις υγείες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΓΑ,ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ,ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ.

      Διαγραφή