Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

“Μπάχαλο” με τα φάρμακα των δικαιούχων του ΕΚΑΣ


Προχειρότητα, ασυνεννοησία, κάτι άλλο; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα… Το μόνο σίγουρο είναι πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είναι ενημερωμένο για την τροποποίηση που αφορά στην απαλλαγή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, από τη φαρμακευτική δαπάνη (άρ. 92, N.4387/2016 – ΦΕΚ Α ́/85/2016).

“Δεν εμφανίζεται αφενός στο σύστημα ποιος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ ή όχι και αφετέρου τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χορηγούν βεβαιώσεις ακόμα στους ασφαλισμένους από τις οποίες να προκύπτει η περικοπή ή μη του ΕΚΑΣ, ώστε να μπορέσει να γίνει η υπαγωγή στην σωστή συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 0% ή 10%”, εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος και αναδεικνύει το θέμα. Κατά συνέπεια, οι θεράποντες ιατροί αδυνατούν αδυνατούν να κατατάξουν στη σωστή κατηγορία τον συγκεκριμένο κάθε φορά ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα η αντισταθμιστική ρύθμιση της Κυβέρνησης για την περικοπή του ΕΚΑΣ να παραμένει ανεφάρμοστη.

Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, οι γιατροί δεν είναι δυνατό να μετατρέπονται σε λογιστές και να απολογούνται για ζητήματα που αφενός δεν ευθύνονται κι αφετέρου δεν έχουν δυνατότητα να γνωρίζουν. Έτσι, τα λάθη είναι αναπόφευκτα…

“Το ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των ιατρών και στην ορθή και απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός τους” τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και ζητά από τη Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ να πραγματοποιήσει άμεσε τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί η αυτόματη αναγνώριση των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου