Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο Τύπου ΠΟΣΙΠΥ - Κοστολόγηση νέων εξετάσεων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοστολόγηση νέων εξετάσεων

Το Υπουργείο Υγείας στο από 19-10-16 δελτίο τύπου του, όπου ανακοινώνει την ανακοστολόγηση ορισμένων εξετάσεων και την κοστολόγηση 86 νέων (και ακριβών) εξετάσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. ».

Εδώ έχουμε να επισημάνουμε μια οικτρή πλάνη.

Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (claw back).

Να σημειώσουμε δε ότι δε ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνει το 1δις €.

Επομένως οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ (ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτή την άκριτη απόφαση και τους καλούμε: 

Είτε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή
Είτε να αυξήσουν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας από τις απανωτές μειώσεις των τιμών των εξετάσεων, τις εκπτώσεις (rebate) και τις επιστροφές χρημάτων (claw back) έχει φθάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, έστω και μικρή, θα επιφέρει άμεσα την πλήρη κατάρρευση όλων μας.

Εάν λοιπόν ο στόχος είναι να καταρρεύσουν οι μικρομεσαίοι και μικροί εργαστηριακού γιατροί τότε ας προχωρήσουν σε αυτά τα σχέδια τους. 

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

6 σχόλια:

  1. ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΠΟΣΙΠΥ ΚΑΙ Η ΠΕΕΒΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσο πιο πολυ σκυβουμε τοσο περισσοτερα θα παθαινουμε.φταιμε γιατι πιστεψαμε πως η υποκοστολογηση του μαιου θα μας απηλλασε απο την αρπαγη.τακουτε οι ταγοι της ποσιπυ??τα κεφαλια μεσα αλλιως προβολη των αιτηματων μας στη ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΚΑΙ ΜΗ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΩΡΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι δεν φευγετε ολοι ρε λυγουργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα να ξέρω συνάδελφε 6.40 αν υπάρχει έστω και ένας βιοπαθολόγος που πίστευε ότι με την υποκοστολόγηση θα γλιτώναμε το claw back . Βέβαια υπήρχαν και κάποιοι που θριαμβολογούσαν για αντίστροφο claw back(να μας επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ ό,τι περισσεύει απ τη μή υπέρβαση του προυπολογισμού του).Απ τα καλύτερα ανέκδοτα της δεκαετίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
  5. Τελικά το μνημειώδες έργο της διαπραγμάτευσης για ανακοστολόγηση των εξετάσεων κατέληξε σε νέο φιάσκο.86 νέες εξετάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια, φορτώνονται στην πλάτη μας για να έχει να επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μεριμνά για τους ασφαλισμένους. Όσο για τις ηγεσίες ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, που ξημεροβραδιάζονται στον ΕΟΠΥΥ για να διαπραγματευτούν, έχουν για άλλη μια φορά αποτύχει παταγωδώς.Συνάδελφοι, αυτούς ξέρουμε αυτούς εμπιστευόμαστε, αλλά είναι επικύνδινοι για τον κλάδο και χρήσιμοι για την κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή