Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Διημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό στη Νέα Υόρκη



Στη διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της ομογένειας, εκπρόσωποι εταιριών κ.α.

IATRONET.GR

Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε στην Νέα Υόρκη, στη διημερίδα με θέμα ο «Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του» που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στις 29-30 Οκτωβρίου, στο Σταθάκειο Μέγαρο, στην Αστόρια.

Στη διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της ομογένειας, εκπρόσωποι εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της υγείας, καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην κατεύθυνση μιας Εθνικής Στρατηγικής, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, καθώς αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας και έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα οι δαπάνες που αφορούν ιατρικές υπηρεσίες, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 15-20 δις δολάρια. Πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 4.000 δολαρίων κατά μέσο όρο για τους 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες επισκέφθηκαν άλλες χώρες για υπηρεσίες υγείας.

Την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, στη χώρα μας, επεσήμανε κατά το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κος Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας καθώς διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού και τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε ότι:

«Ξεκινάμε σειρά δράσεων και διεθνών επαφών για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, στα πλαίσια των οποίων εντάσσεται η διημερίδα στη Νέα Υόρκη. Είναι πολύ σημαντικό τη μεγάλη αυτή ευκαιρία να την αντιληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση .Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές προώθησης της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού με στόχο:
• να δρομολογηθούν νέες θέσεις εργασίας, 
• να αναδειχτούν οι μεγάλες ελληνικές πόλεις ως City Break προορισμοί,
• να προσελκύονται οι ασθενείς τουρίστες υψηλού επιπέδου,
• να τονωθούν οι επενδύσεις στη σύνθεση του ιατρικού τουρισμού, ως ανταγωνιστικού προϊόντος σε παγκόσμια κλίμακα».

Από την πλευρά ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τόνισε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, ενώ χαρακτήρισε τη διημερίδα απαρχή μιας γέφυρας στενής συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την Κάρτα Υγείας της Ομογένειας, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ειδική κάρτα με την ονομασία «Υγεία στην Πατρίδα» η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα μέλη της ελληνικής ομογένειας και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ως πόλος έλξης υπογόνιμων ζευγαριών από όλο τον κόσμο ήταν το θέμα της ομιλίας που έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο οποίος παρουσίασε την υπεροχή της χώρα μας σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα υπήρξαν συγκινητικές μαρτυρίες ζευγαριών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και κατόρθωσαν να γίνουν γονείς.

Στην αξιόλογη δυναμική που έχει αναπτύξει ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας, ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μίλησε για την «Αεροδιαστημική Τεχνολογία και τις υπερσύγχρονες επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής που μπορούν να γίνουν μαγνήτης έλξης για τον Ιατρικό Τουρισμό».

Στις σημαντικές προοπτικές της οφθαλμολογίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός Οφθαλμίατρος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση των κ.κ. Γ. Πατούλη για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του έργο, Π. Γαλάτουλα για τη προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και Β. Αποστολόπουλο, για την προσφορά του στην Ομογένεια.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στη διημερίδα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κώστας Κούτρας, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Γιάννης Ευθυμιόπουλος, ο Οικονομικός Ελεγκτής της περιφέρειας της Νέας Υόρκης κ. Γιώργος Μαράγκος, καθώς και επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων, όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Γιώργος Λιακέας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πήτερ Μέτις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου