Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ανδρέας Ξανθός: “Παγωμένο” στα 86 εκατομμύρια το κονδύλι για προσλήψεις επικουρικών γιατρών

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ έχει συγκαλέσει, για τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, συγκέντρωση επικουρικών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, στο αμφιθέατρο του “Σωτηρία”.

Κάθε νοσοκομείο θα προσλαμβάνει όσους επικουρικούς γιατρούς μπορεί να καλύψει με τα έσοδά του.

Το ετήσιο κονδύλι για τέτοιες θέσεις ανέρχεται φέτος στα 86 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 34 εκατομμυρίων το 2015, ενώ υπάρχουν αυστηροί οικονομικοί περιορισμοί για το μόνιμο και το επικουρικό προσωπικό.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας στην πρόεδρο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη και σε αντιπροσωπεία του συμβουλίου.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι η μαζικοποίηση του πληθυσμού των επικουρικών γιατρών και οι νέες διαδικασίες στον τρόπο διορισμού τους ήταν ο μόνος “γρήγορος” τρόπος για να καλυφθούν κενά.

Επέμεινε στη λογική της διαρκούς εναλλαγής διαφορετικών επικουρικών γιατρών στην ίδια θέση, για κάθε ετήσια θητεία.

Σημείωσε ότι θα γίνουν 2.000 προσλήψεις μονίμων έως το τέλος του 2017 και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για χάσμα απόψεων και αντίληψης μεταξύ αυτών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο γενικός γραμματέα της ΕΙΝΑΠ Παναγιώτης Παπανικολάου σημειώνει ότι οι γιατροί έθεσαν το αίτημα της άμεσης κάλυψης όλων των αναγκών με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και προσωρινής εργασίας.

Καθεστώς

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι επιπτώσεις από το εργασιακό αυτό καθεστώς είναι οι εξής:

Η προσωρινή – ελαστική εργασίας έχει οδηγήσει σε αδικία για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς και σε τραγικά αδιέξοδα. Η αποτυχία για μια ακόμα φορά της κάλυψης των κενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Είναι πλήρως αντιεπιστημονικό και απρόσφορο για την λειτουργία των νοσοκομείων και των τμημάτων να υπηρετεί σε μια θέση επικουρικού κάποιος ειδικευμένος γιατρός μόνο για ένα έτος. Στη συνέχεια, φεύγει, για να “έρθει ο επόμενος”, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η επιστημονική συνέχεια.
Πολλά τμήματα νοσοκομείων στηρίζουν λόγω υποστελέχωσης πλήρως την λειτουργία τους στους επικουρικούς γιατρούς, και σε περίπτωση απόλυσής τους κινδυνεύουν άμεσα με λειτουργική κατάρρευση.
Οι επικουρικοί γιατροί αντιμετωπίζονται στην πράξη ως επιστημονικό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια.

Η επιμονή στην διατήρηση του θεσμού της προσωρινότητας – ομηρίας οδηγεί κοντά στα άλλα και σε εξόφθαλμες διακρίσεις, όπως με την πρόσφατη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 η θητεία μόνο 400 από τους 1.600 σήμερα υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς.

Ιδιωτικοποίηση

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η λογική της χρηματοδότησης από τα “ίδια έσοδα” του νοσοκομείου της μισθοδοσίας των επικουρικών γιατρών οδηγεί αναπόφευκτα στην πλήρη επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νοσοκομείου.

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς είναι πάνω από 6.000 θέσεις εκτός από αυτές τις θέσεις επιμελητών που ήδη έχουν προκηρυχθεί (σύνολο τουλάχιστον 6.700).

Το προεδρείο της Ένωσης έχει συγκαλέσει για τις 7 το απόγευμα της Τρίτης συγκέντρωση επικουρικών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, στο αμφιθέατρο του “Σωτηρία”.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου