Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Απέτυχαν οι «κόφτες» να μειώσουν τις δαπάνες για εξετάσεις



Καμία επίδραση δεν είχαν μέχρι στιγμής οι «κόφτες» που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από τον Απρίλιο του 2016 με το κόστος μάλιστα να σημειώνει αύξηση έως και 10% σε σχέση με το 2015. 

Healthmag.gr

Τη διεύρυνση των εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που ανήσυχη η αγορά προβληματίζεται για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος των εξετάσεων αυτών, όταν μάλιστα εκτιμάται ότι το κόστος των εξετάσεων που ήδη αποζημιώνονται συνολικά φτάνουν ετησίως τα περίπου 950 εκατ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόλις το 1/3. Μέλημα του Υπουργείου, είναι μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να περιορίσει την άσκοπη έκδοση παραπεμπτικών ώστε περιορίζοντας τον όγκο να μειώσει και το κόστος (εδώ). Όμως παρά την εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ, 4 από τις συνολικά 8 υπουργικές επιταγές για τον περιορισμό της συνταγογράφησης, τα στοιχεία από επίσημη πηγή της δημόσιας υγείας καταδεικνύουν τη μέχρι στιγμής αποτυχία των μέτρων. Σημειώνεται ότι οι κανόνες που εφαρμόστηκαν είναι των ακριβών εξετάσεων, της επανάληψης εξέτασης, του ελέγχου επισκέψεων σε ίδια ειδικότητα μέσα σε ένα μήνα και ο έλεγχος σε διαφορετική ειδικότητα μέσα στην ίδια μέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του healthmag.gr, το δεύτερο τετράμηνο του 2016, δηλαδή το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου οπότε ήταν σε πλήρη εφαρμογή τα 4 ζητούμενα του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, το σύνολο των παραπεμπτικών που εξέδοσαν οι γιατροί για εξετάσεις έφτασε τα 6,6 εκατομμύρια και περιελάμβανε 34,2 εκατομμύρια εξετάσεις αξίας 317 εκατ. ευρώ. Αν και το σύνολο αυτό δείχνει μειωμένο σε σχέση με το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου που είχε προηγηθεί και δεν ίσχυαν οι περιορισμοί , δεν ισχύει το ίδιο και για το κόστος. 
Ειδικότερα στους πρώτους 4 μήνες του 2016 οι γιατροί «έγραψαν» 36,2 εκατομμύρια εξετάσειςεκδίδοντας 7 εκατομμύρια παραπεμπτικά με κόστος όμως 311 εκατ. ευρώ. Δηλαδή φαίνεται ότι ναι μεν μετά την εφαρμογή των μέτρων περιορίστηκε ο όγκος των εξετάσεων κατά περίπου αλλά το κόστος αυξήθηκε κατά 1,5%. 

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως και σε σχέση με το 2015 υπάρχει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2015, είχαν εκδοθεί 6 εκατομμύρια παραπεμπτικάμε περίπου 31 εκατομμύρια εξετάσεις συνολικού κόστους 297 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο εξειδικευμένα και λαμβάνοντας υπόψη μόνο ένα μήνα από κάθε χρονιά, παραθέτουμε ενδεικτικά και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τα έτη 2015 και 2016. 
Το Σεπτέμβριο λοιπόν του 2015 οπότε δεν ίσχυε κανένα από τα 4 μέτρα εκδόθηκαν 2,4 εκατομμύρια παραπεμπτικά που περιείχαν 12,8 εκατομμύρια εξετάσεις συνολικού κόστους 120 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το Σεπτέμβριο του 2016 εκδόθηκαν 2,7 εκατομμύρια παραπεμπτικά για 14,3 εκατομμύρια εξετάσεις με συνολικό κόστος 133 εκατομμύρια. 

Είναι εμφανές λοιπόν ότι η δαπάνη δεν περιορίστηκε και όπως εκτιμούν κύκλοι του χώρου της υγείας, γι αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι το σύστημα ακόμη δεν είναι απόλυτα «στεγανό» ώστε να μην γράφονται ακριβότερες ή μη περιττές εξετάσεις. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ένας απλός δείκτης που είναι το κόστος ανά παραπεμπτικό αυξήθηκε μετά την εφαρμογή των μέτρων κατά 8%. Συγκεκριμένα το κόστος ανά συνταγή έφτασε στα 48 ευρώ από 44,4 ευρώ. 

Οι 4 «κόφτες»

Όπως αναφέραμε ήδη από τον Απρίλιο τέθηκαν σε εφαρμογή οι 4 κόφτες για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης εξετάσεων. Όπως έχει ενημερώσει επίσημα η ΗΔΙΚΑ από την Παρασκευή 22/4/2016 εφαρμόζονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι νέοι κανόνες Διαγνωστικών Εξετάσεων και Επισκέψεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα οι κανόνες αυτοί είναι:

ΙΔΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί σε χρονικό διάστημα 30 ημερών περισσότερες από 2 φορές ιατρό της ίδιας ειδικότητας.
Αν ωστόσο ο ιατρός θελήσει να χρεώσει την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, η χρέωση αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί στην ίδια ημέρα περισσότερους από 2 ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.
Αν ωστόσο ο ιατρός θελήσει να χρεώσει την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, η χρέωση αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους (άνω των 90€) θα γίνεται αποκλειστικά ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 

]Σε έναν ασθενή επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μια συγκεκριμένη εξέταση μία φορά σε χρονικό διάστημα 20 ημερών. Η επανάληψη της ίδιας εξέτασης για περισσότερες της μίας φορές μέσα στο διάστημα αυτό θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Εξαιρούνται οι κάτωθι εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να επαναληφθούν μετά από χρονικό διάστημα 4 ημερών:

-Γενική Αίματος
-Χολερυθρίνη
-CPK,CPK - MB
-Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)
-Σάκχαρο
-Ουρία
-Κρεατινίνη
-Αμυλάση
-INR,PT,PTT
-B- Χοριακή γοναδοτροπίνη
-Γενική Ούρων
-CRP ποσοτικό
-Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΦΤΕΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ-ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ!ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή