Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Καυτό ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ για την τύχη των διαγνωστικών εξετάσεων



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Η πριν από περίπου τρεις μήνες απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει τις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, και κατά συνέπεια να συρρικνώσει περισσότερο τα έσοδα των διαγνωστικών κέντρων,είχε εξαρχής ένα πολύ σημαντικό αστερίσκο: Πως σε περίπτωση που το παραπάνω μέτρο δεν ήταν ικανό να συγκρατήσεις τις δαπάνες για τις εξετάσεις, τότε στο τραπέζι θα έπεφτε μεγαλύτερο "μαχαίρι”, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα ξεπερνούσε ακόμη και το 60%.

Φαίνεται πως η "ώρα του λογαριασμού” έφτασε τελικά για τις επιχειρήσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως λένε οι πληροφορίες του Capital.gr, θα υπάρξει καυτό ραντεβού των διαγνωστικών κέντρων με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπου θα εξεταστούν οι υποβολές των επιχειρήσεων για το πρώτο δίμηνο του χρόνου και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το ύψος της υπέρβασης. Φορείς της αγοράς ωστόσο θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως οι τελικά δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, που θα εξεταστούν συνολικά, είναι μεγαλύτερες από τον αρχικό προϋπολογισμό του Οργανισμού (ο οποίος έχει οριστεί στα 302 εκατ. ευρώ), ευελπιστούν όμως η υπέρβαση να μην είναι τόσο μεγάλη που να επισπεύσει την περαιτέρω μείωση στις τιμές των εξετάσεων.

Το σενάριο αυτό, όπως αναφέρουν στο Capital.gr θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, που ήδη έχουν ξεπεράσει εδώ και μήνες τα όρια των αντοχών τους, με πολλές μονάδες να αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αν υπολογιστούν τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, όπως τονίζουν. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται πως εκκρεμούν περίπου 140 εκατ. παλιές οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία (πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ), τα οποία κινδυνεύουν να παραγραφούν, 40 εκατ. ευρώ από το 2012 και άλλα 440 εκατ. για το 2013 και το 2014. Όσον αφορά τη χρονιά που πέρασε, τα διαγνωστικά κέντρα πληρώθηκαν τους μισούς μήνες, καθώς τα υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε για να καλυφθεί η περσινή υπέρβαση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διαγνωστικών κέντρων, μεσοσταθμικά οι επιχειρήσεις καταγράφουν τον τελευταίο χρόνο ζημιές πάνω από 15%, ενώ λόγω των μηχανισμών επιστροφών της υπερβάλλουσας δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ (claw back και rebate), ενώ οι απώλειες επί του τζίρου τους θα ξεπεράσουν το 40%. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφοδιάζονται κανονικά με αναλώσιμα υλικά, τα οποία φθάνουν το 35% των κερδών τους.

Παράλληλα, ήδη οι απώλειες από την απόφαση για περικοπές στο κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων εκτιμάται πως φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, με τους επιχειρηματίες των κέντρων να σημειώνουν πως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της με τόσο χαμηλές τιμές αποζημίωσης, ενώ ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα μικρά μικροβιολογικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου