Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Μεγαλώνει το "φέσι" του ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις της Υγείας



Στο μεγαλύτερο οφειλέτη του δημοσίου, με χρέη που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, έχει εξελιχθεί ο ΕΟΠΥΥ, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην αγορά των επιχειρήσεων της Υγείας. Παρά τα συνεχόμενα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών σε φάρμακο, μέσω των μειώσεων στις τιμές των σκευασμάτων, και στις διαγνωστικές εξετάσεις (με τη μείωση της τιμής αποζημιώσεις στους πιο ακριβούς κωδικούς), τα χρέη προς τους προμηθευτές εξακολουθούν να "χτυπούν ταβάνι”. Σύμφωνα άλλωστε και με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Ιανουάριο, ο ΕΟΠΥΥ είναι "πρωταθλητής” στις οφειλές, χρωστώντας 1,740 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, την ώρα που τα συνολικά χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 2,81 δισ. ευρώ. 

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτες οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, στο τραπέζι- όπως λένε οι πληροφορίες- μπαίνουν άλλα δύο μέτρα για το έλεγχο του κόστους, κυρίως προς την κατεύθυνση του περιορισμού της δημιουργίας νέων οφειλών. Το πρώτο αφορά στον έλεγχο των αναλώσιμων που δίνονται από τα φαρμακεία (όπως για παράδειγμα σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη), δηλαδή να μπει και αυτή η κατηγορία κάτω από την ομπρέλα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως ακριβώς γίνεται και με τα φάρμακα, σε μια προσπάθεια να παρακολουθηθεί η κατανάλωσή τους και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία. 
Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται στους κόλπους του Οργανισμού έχει να κάνει με τον "επί τόπου” έλεγχο όλων των δαπανών της περίθαλψης, και μάλιστα ηλεκτρονικά. Οι πληροφορίες λένε πως η ηλεκτρονική πλέον παρακολούθηση όλων των οικονομικών απαιτήσεων που υποβάλλουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις της Υγείας που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου μήνα, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, θα ομαλοποιήσει και τη ροή των πληρωμών. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα εξοφλείται μόνο το 90% των απαιτήσεων των παρόχων, με τη λογική πως το υπόλοιπο 10% θα καταβάλλονταν εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Πρόκειται όμως για οφειλές που δεν έχουν αποδοθεί ποτέ, εκτοξεύοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού. 

Πάντως, από το σύνολο των χρεών του ΕΟΠΥΥ, τα περισσότερα είναι αυτά προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, που στην ουσία έχουν μείνει απλήρωτες εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, ο "λογαριασμός” του Οργανισμού για παλιές και νέες οφειλές έχει σκαρφαλώσει στα 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης. Το ίδιο επιτακτική είναι η ανάγκη απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, ειδικά φέτος που οι προϋπολογισμοί για τις δαπάνες είναι μικρότεροι σε σύγκριση με πέρσι.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου