Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Εξαντλημένοι οι γιατροί στο Μαμάτσειο – Αγωνία για τις εφημερίες Απριλίου

- Virus.com.gr

Με την «ψυχή στο στόμα» συνεχίζει να βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριακής κάλυψης στα διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαϊδας, ένα μήνα μετά την παραλίγο «κατάρρευσή» τους λόγω ακραίας υποστελέχωσης (εδώ και εδώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 2 ειδικοί γιατροί καλύπτουν μέχρι και τις 31 Μαρτίου την εφημερία στην Παθολογική κλινική, από την οποία διακινείται το 70-80% των ασθενών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). «Έχουμε εξουθενωθεί» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Virus o Λάζαρος Αποστολίδης, Δ/vτής Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών προσωρινώς χρέη Διοικητή στο «Μαμάτσειο», ο οποίος είναι κι ο ένας εκ των δύο ειδικών παθολόγων. Ο ίδιος λέει πως οι γιατροί από τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και αλλού που βοηθούσαν μέχρι τώρα την κατάσταση έχουν πλέον κουραστεί και πως η ανταπόκριση από τους γενικούς γιατρούς ήταν πολύ μικρή, ενώ δηλώνει απαισιόδοξος για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της Παθολογικής για το μήνα Απρίλιο. «Τον Απρίλη έχω 5-6 κενά ειδικών παθολόγων και δεν ξέρω πώς θα καλυφθούν» σημειώνει.
Η Χειρουργική, αντίστοιχα, αν και έχει 4 ειδικούς γιατρούς που καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες, τα εξωτερικά ιατρεία και τους νοσηλευόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα, έχει μόλις 2 ειδικευόμενους. «Μία κλινική χωρίς ειδικευόμενους οπωσδήποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν πάρουν από 7 εφημερίες ο καθένας θα βγουν 14 εφημερίες, αν πάρουν από 8 τότε θα βγουν 16 εφημερίες. Σε κάθε περίπτωση ο μισός μήνας μένει ακάλυπτος» εξηγεί ο κος Αποστολίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3/3 η Αριστοτέλους (εδώ), αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε δεσμευτεί να προσλάβει ιδιώτες γιατρούς αλλά χωρίς να δίνει αριθμό ή χρονοδιάγραμμα, ενώ εξίσου γενικόλογα είχε υποσχεθεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Η κατάσταση αυτή τραβάει 8-9 μήνες. Μας είχαν πει ότι θα μας φέρουν προσωπικό, αλλά τίποτα» αναφέρει φανερά απογοητευμένος ο Δ/vτής της Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών προσωρινώς χρέη Διοικητή στο νοσοκομείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ψυχιατρική κλινική.

Στο μεταξύ, στο «παρά πέντε» γλύτωσε από αναστολή για μία ακόμη φορά το ΤΕΠ στο «Μποδοσάκειο». Όπως αναφέρει έγγραφο (δεξιά) που απέστειλε στις 21/3 στη Διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο Δημήτρης Κυφωνίδης, Δ/vτής Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών προσωρινώς χρέη Διοικητή, το νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατούσε να καλύψει 8 εφημερίες στη Χειρουργική κλινική και 3 στην Παθολογική για τον τρέχοντα μήνα.
Από επικοινωνία μας με τη Διοίκηση προκύπτει ότι βρέθηκε προσωρινά τρόπος να καλυφθούν τα κενά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ένα μήνα το «Μποδοσάκειο» δεν θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου