Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τι απαντά ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις




Καμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι νέες, επίσημες καταγγελίες των Φαρμακοποιών για ελλείψεις σκευασμάτων, παραθέτοντας τη δική του θέση επί του θέματος. Μοιάζει, όμως, για ενημέρωση κατά το ήμισυ …
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η «αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι».

Ασκεί, λοιπόν, κριτική για τις αναφορές περί ελλείψεων, χωρίς, όμως, να αρνείται ότι υπάρχουν κάποιες εξ αυτών. Επικαλείται ανακοινώσεις για την ενημέρωση των πολιτών περί της επάρκειας φαρμάκων και κατηγορεί τους καταγγέλλοντες πως δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσης, αλλά αποφεύγει να αναφέρει τι μέτρα λαμβάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Αντιθέτως, επιρρίπτει την ευθύνη για τη δυσκολία αντιμετώπισης στην πολυπλοκότητα του φαινομένου, δίνοντας την αίσθηση πως «σηκώνει τα χέρια ψηλά» απέναντι σε ένα αναπόφευκτο γεγονός.

Στη διαρκή σύγχυση για τις ελλείψεις φαρμάκων, που τροφοδοτεί τις ανησυχίες των πολιτών για επαρκή πρόσβαση στις θεραπείες τους, ο ΕΟΦ καθησυχάζει διευκρινίζοντας ποιες είναι αναληθείς, αλλά επιλέγει να μη δώσει πληροφορίες για τη δράση του στην επίλυση όσων προβλημάτων θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Κατά τον Οργανισμό, λοιπόν, «η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», αλλά δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης.

Κι όμως, παρότι αναφέρεται σε αυτό τον κατάλογο των περισσοτέρων από 100 προϊόντων (ο ανεπίσημος κατάλογος των Φαρμακοποιών αναφέρει 136, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 κωδικούς που παρουσιάζουν ανά διαστήματα πρόβλημα, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση ο αριθμός είναι μικρότερος), ο ΕΟΦ καταπιάνεται με τις ελλείψεις μόλις μέρους αυτών.

«Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC)», εξηγεί ο Οργανισμός.

Πέραν, όμως, των αντικειμενικών εμποδίων, όπως «τα προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο» ή άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν, τα οποία και παρατίθενται στην ανακοίνωση, η αγορά (από τους φαρμακοποιούς έως τις ίδιες τις παραγωγές εταιρίες) διαγιγνώσκουν και άλλους λόγους.

Για τις αιτίες των ελλείψεων, όπως ζητήματα τιμολόγησης, για παράδειγμα οι χαμηλές τιμές που αποτρέπουν τη διάθεση φαρμάκων στην ελληνική αγορά, κυρίως των φθηνότερων που αντικαθίστανται από ακριβότερα, οι καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές και οι αποτρεπτικές επιπτώσεις των πολλαπλών λιστών και εγκυκλίων, καθώς και τη στρατηγική που ακολουθείται από τον αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση τους, ουδείς λόγος γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου