Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σε ασφαλιστικό κλοιό οι επιχειρηματίες



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πίσω σε όλες τις γραμμές της, "κόκκινες" και μη, στο ασφαλιστικό κάνει η κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τους "θεσμούς".

"Βαρύς" θα είναι ο λογαριασμός τον οποίο θα πληρώσουν οι οικονομικά ενεργοί, αλλά και οι συνταξιούχοι, επιχειρηματίες στο νέο ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, οι επικουρικές συντάξεις των απομάχων επαγγελματιών αλλά και το ΕΚΑΣ όσων εξ αυτών έχουν χαμηλές αποδοχές οδηγούνται από φέτος σε "σφαγείο".

Ταυτόχρονα, και οι χαμηλές κύριες συντάξεις του ΟΑΕΕ μπαίνουν στονπροθάλαμο των περικοπών.

Την ίδια στιγμή που τσακίζονται οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι "θεσμοί" δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις εκπτώσεις στο ασφαλιστικό, "χαράτσι" 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών που ασκούν ακόμη οικονομική δραστηριότητα, βάσει των προτάσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 0,5%-1% οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων τις οποίες θα πληρώσουν οι εργοδότες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εικόνα της διαπραγμάτευσης του υπ. Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών που υπάρχει μέχρι αυτήν τη στιγμή, προκύπτουν τα εξής:

Μένει το "χαράτσι" του 20%

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανάλωσε πάνω από δύο μήνες για να πείσει τους επαγγελματίες να δεχτούν, έστω και με έκπτωση, την εισφορά 20% στο εισόδημά τους για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης τους, οι "θεσμοί"... δεν δέχονται ακόμη τις ελαφρύνσεις αυτές. Έτσι, με βάση την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης, η εν λόγω εισφορά παραμένει ως έχει.

"Παράθυρο για αύξηση εργοδοτικών εισφορών 1%

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα διαρρέουν κύκλοι του υπ. Εργασίας, οι "θεσμοί" δεν αποκλείουν ακόμα και την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1%. Το 0,5% αυτής της μοναδιαίας ποσοστιαίας αύξησης θα το επωμιστούν, μάλιστα, οι εργοδότες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είναι ταυτόχρονα ασφαλισμένοι στονΟΑΕΕ.

"Τσεκούρι" 23% στις επικουρικές συντάξεις

Την ίδια στιγμή, όχι μόνο οι οικονομικά ενεργοί επαγγελματίες, αλλά και οισυνταξιούχοι, θα δουν το εισόδημά τους να "κουρεύεται" από το νέο ασφαλιστικό, μιας και αυτό θα περιλαμβάνει –σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ"– περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Η περικοπή εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμα και το 23%.

Στον "Προκρούστη" χαμηλές κύριες συντάξεις

Ωστόσο, ούτε καν οι χαμηλές κύριες συντάξεις θα μείνουν "αλώβητες". Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση συζητά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους βγουν στη σύνταξη με 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης σε σχέση με εκείνα που έχει προτείνει κυβέρνηση αρχικά (π.χ., από 0,6%-0,7% για 15 χρόνια ασφάλισης, έναντι 0,8%).

Τα ποσοστά αναπλήρωσης αυτά οδηγούν σε μειωμένες έως και κατά 25% κύριες συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του επικείμενου νέου ασφαλιστικού νόμου, σε σχέση με τις αντίστοιχες ήδη καταβαλλόμενες.

Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση δεχτεί τον άμεσο "επαναϋπολογισμό" και των ήδη καταβαλλόμενων –όπως ζητούν οι "θεσμοί"–, τότε οι παραπάνω μειώσεις θα μπορούσαν να περάσουν και στους νυν συνταξιούχους. Έτσι, και οι χαμηλές κύριες συντάξεις οι οποίες έχουν προκύψει από ασφαλιστικό βίο 15-25 ετών, οι οποίες υποτίθεται ότι χαίρουν της πολιτικής "εύνοιας" της κυβέρνησης, θα βρεθούν στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα.

Τέλος στο ΕΚΑΣ για το 20% των χαμηλοσυνταξιούχων

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) στο 20% των δικαιούχων του, με βάση νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας εκτιμούν πως μεταξύ αυτών θα είναι πρώτοι -πρώτοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, μιας και κατά κανόνα έχουν υψηλότερο εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι, επίσης, λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα.

"Κεφάλαιο" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου