Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Φακελάκι» 650€ σε μαιευτήρα!



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χειροπέδες σε γιατρό του Θριάσιου Νοσοκομείου, που ζήτησε χρήματα προειμένου να αναλάβει τον τοκετό 

Στην ψευδοροφή των χειρουργείων, χώρος... απαγορευμένος για το κοινό, έκρυψε επιμελώς το φακελάκι ύψους 650 ευρώ που έλαβε από ζευγάρι, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό. Ο λόγος για τον μαιευτήρα από το Θριάσιο Νοσοκομείο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την καταγγελία του συζύγου στην Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό της συζύγου του στο δημόσιο νοσοκομείο. Την Παρασκευή, μετά τον τοκετό, σε προκαθορισμένη συνάντηση στον χώρο των χειρουργείων -που είναι μη προσβάσιμος για το κοινό και άρα «βολεύει» γι' αυτές τις... δουλειές- ο γιατρός παρέλαβε από τον ιδιώτη - σύζυγο το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί από τους αστυνομικούς που οργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψής του.
Οταν βγήκε ο σύζυγος από τον απομονωμένο χώρο των χειρουργείων, επενέβησαν αμέσως οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό.

Η έρευνα

Προηγήθηκε έρευνα στον χώρο των χειρουργείων, όπου βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην ψευδοροφή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ στην κατοχή του γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο, στις 27 Νοεμβρίου 2015, είχε συλληφθεί ξανά γυναικολόγος για «φακελάκι»... τοκετού, ύψους και τότε 650 ευρώ.

Αποτρεπτικά μέτρα για τον χρηματισμό προτείνει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ

Οι πρόσφατες συλλήψεις δύο μαιευτήρων - γυναικολόγων του Θριάσιου Νοσοκομείου αλλά και η απόφαση των ανακριτών Διαφθοράς να στείλουν στο σκαμνί 10 γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση με τις υπερτιμολογήσεις ορθοπεδικών της εταιρίας De Puy, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τα «ελαφριά» και τα «βαριά» φακελάκια του ΕΣΥ.Για τη διαφθορά στην υγεία και τις προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν ένα τέλος στα «μαύρα» που παίρνουν οι γιατροί του ΕΣΥ μιλάει στη«δημοκρατία» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Ευριπίδης Μπιλιράκης, ο οποίος προτείνει να αμείβεται ο γιατρός του ΕΣΥ ανάλογα με την παραγωγικότητά του και να μπουν ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, που οι ιατρικές πράξεις (π.χ. ένας τοκετός, καταρράκτης κ.λπ.) είναι κοστολογημένες και φορολογημένες: «Από την αρχή της εφαρμογής της διάταξης περί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ (Νόμος 1397/1983) παρατηρήθηκαν φαινόμενα χρηματισμού ιατρών, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, η ανυπαρξία σύνδεσης αμοιβής - παραγωγικότητας και, δεύτερον, η απαίτηση του ασθενούς για προσωπική "ιδιωτική" σχέση με τον άριστο γιατρό, που θα τον προσέξει» σημειώνει ο κ. Μπιλιράκης.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το «φακελάκι» υπήρχε από την εποχή που οι μισθοί ήταν 4.000-4500 ευρώ, είτε ο γιατρός έκανε ένα χειρουργείο τον μήνα είτε... 100!

Η δωρεάν περίθαλψη, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, πρέπει να διατηρηθεί ως κόρην οφθαλμού. Παράλληλα όμως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες προσωπικής «ιδιωτικής» σχέσης ιατρού - ασθενούς, εφόσον ο ασθενής επιθυμεί κάτι τέτοιο, με αποδοχή συνεργασίας ιατρών του ιδιωτικού τομέα από τα νοσοκομεία, έπειτα από έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ετσι, οι ιατρικές πράξεις, κοστολογημένες και κυρίως φορολογημένες, θα αποφέρουν έσοδα τόσο στον γιατρό όσο και στο νοσοκομείο. Επιπλέον, εφόσον ο ασθενής επιλέγει τον γιατρό του, θα εξαφανιστεί το «φακελάκι», που εξευτελίζει το ιατρικό σώμα.
Να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες και κυρίως στην Αγγλία υπάρχουν εργασιακές σχέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης και ιδιωτικές πτέρυγες στα νοσοκομεία.

Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου